Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kutt i skolebibliotek er kutt i magien

– Mange elever blir nå uten skolebibliotekaren sin store deler av tiden, og da blir skolebiblioteket et rom fullt av bøker. Ikke et sted for læring, sammenheng og magi, skriver innsenderen.

– Mange elever blir nå uten skolebibliotekaren sin store deler av tiden, og da blir skolebiblioteket et rom fullt av bøker. Ikke et sted for læring, sammenheng og magi, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Så sitter vi her da, i mars 2022, og leser om hvor flink kommunen er til å spare. Hvor godt rustet kommunen er til nedgangstider (Budstikka 4. mars). 

Det er jo bra, sparing er fint. Det man må spørre seg er «til hvilken pris?». Prisen er nemlig fryktelig høy denne gangen, synes jeg. 

Sparekontoen fylles opp, mens skolebibliotekarene blir borte fra Bærumsskolen. Det sies at kuttet er opp mot 50 prosent, og argumentene her er nokså diffuse som at vi har gode folkebibliotek og digitale læreverk?!

Ja, vi har gode folkebibliotek – men de er ikke tilgjengelig for alle skoler i hverdagen. 

La meg ta en sammenligning. Kaffen du drikker hver morgen, for å få hodet til å virke og bli en bedre utgave av deg selv – den drikker du hjemme. Når du har god tid, stikker du innom en kafé og koser deg med en fancy kaffe. Det er ikke hverdagen.

– Skolebibliotekarene er som hverdagskaffen. Svært nødvendige og lett tilgjengelige, skriver Linda Bergwitz.

– Skolebibliotekarene er som hverdagskaffen. Svært nødvendige og lett tilgjengelige, skriver Linda Bergwitz.

FOTO: PRIVAT

Slik er det med skolebibliotekarene, de er som hverdagskaffen. Svært nødvendige og lett tilgjengelige. Jobben deres gjør skolene til en bedre utgave av seg selv og får mange fag til å virke bedre.

Folkebibliotekene oppsøker vi også, men det er når vi har tid. Det har vi ikke alltid i hverdagen.

I læreplanen som kom i 2020, legges det opp til mer tverrfaglighet og mer utforskning. En god bibliotekar følger med i tiden og finner relevant lesestoff til enkeltelever. Innenfor skjønnlitteratur både på bokmål, nynorsk og engelsk.

Faktabøker, biografier og sakprosa finner de også. Det magiske er at de alltid har en relevant bok på lur til det temaet som det jobbes med i klasserommet. Jeg er overbevist om at for noen elever er det akkurat den boken som er med på å skape sammenheng og forståelse for helheten.

Derfor må jeg si at den saken i Budstikka om hvor mye penger kommunen har spart, har en bitter ettersmak for meg. Mange elever blir nå uten skolebibliotekaren sin store deler av tiden, og da blir skolebiblioteket et rom fullt av bøker. Ikke et sted for læring, sammenheng og magi.

Hvordan ville du ha følt det hvis jeg tok morgenkaffen din annenhver dag, og sa at du kunne glede deg til kafé i helgen istedenfor?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.