Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kutt – dagens mantra

PÅ SKOLEN: - Et godt bemannet skolebibliotek vil alltid være helt nødvendig, skriver innsenderen. Her bibliotekar Ulla Faarup med elever på Hosle skole.

Sist fredags førsteside i Budstikka roper om skolebibliotekene i Bærum: «Nytt forslag om kutt».

Det er lovpålagt at skolene skal holde seg med et bibliotek, og det er også nedfelt i lov at skolebibliotekene skal ha tett samarbeid folkebibliotekene.

Les også: Skolebibliotek: en arena for å lese, lære og være

Les også: Redd skolebibliotekene i Bærum

Det må være lov å frykte at antall folkebibliotek vil gå ned i og med kommunesammenslåingene; dette kan flere steder gå ut over samarbeidet mellom folkebibliotek og skolebibliotek.

Nå har skolesjefen nedsatt et arbeidsutvalg som skal redegjøre for faglig innhold og rammer for fremtidens skolebibliotek.

Det er hevet over tvil at kuttene kommer til å redusere tilbudet til elevene. Det vil igjen bidra til at vi får enda et eksempel på at klasseskillene øker mellom elever fra ressurssterke hjem og elever som ikke vokser opp med like mange muligheter som klassekameratene.

Bibliotekene er den viktige og inkluderende møteplassen der elever fra ulike klasser kan oppholde seg for felles leseopplevelser og ikke minst ved hjelp av dyktige bibliotekarer kan skaffe seg innsikt og kunnskaper som muliggjør en innholdsrik og kunnskapsbasert tilnærming i nær sagt alle mulige emner.

Det må være lov å bli skuffet og nedslått over kuttforslagene. Bærum er ikke en fattig kommune. Når det meste skal drives etter bedriftsøkonomiske, les lønnsomme prinsipper, går det nesten alltid ut over dem minst privilegerte i samfunnet.

Selvsagt satses det stort på digital kompetanse også i vår kommune, elevene blir dyktige nettbrukere.

Imidlertid vil et godt bemannet skolebibliotek alltid være helt nødvendig. Dagens læreplaner forutsetter utstrakt bibliotekbruk i de aller fleste fag, og alt kan ikke erstattes med digitale løsninger.

Bærum kommune driver i dag 27 barneskoler og 12 ungdomsskoler. Tar vi for oss barneskolene våre, vil det her være tilsatt mellom en halv og en hel bibliotekar per skole i 2022.

Hva vil skolebibliotekarer og lærere gjøre med dette? spør vi oss. Hva kan de i det hele tatt foreta seg for å synliggjøre konsekvensene av disse kuttene?

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Noen må åpenbart aksjonere mot de bevilgende myndigheter. Vi venter i spenning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.