Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kunst på blå resept

Nylig var jeg på et seminar om kunst og psykisk helse.

Erfaringen er at aktiv bruk av kunst i psykiatrien gir brukerne en økt selvfølelse og følelse av mestring. De får et friminutt fra hverdagen, som kan bestå av ulike sorter behandling og lediggang.

Gjennom 30 år har Akershus fylke finansiert initiativet «Kunstvisitten», som viser kunst på helse- og sosialinstitusjoner.

Vil du svare på dette innlegget? Send inn leserbrev her

Vi har hatt et nært samarbeid med Akershus Kunstsenter om tilbudet, og så vidt meg bekjent er vi det eneste fylket i Norge som tilbyr fersk samtidskunst skreddersydd til dette formålet.

Beboere på institusjoner får opplæring i grafikk, maleri, tegning og kunsthåndverk.

I tillegg til økt kunstforståelse gir kunstkursene ny og sterkere motivasjon, evne til konsentrasjon og forsterket skaperglede.

Befolkningen i sosial- og helseinstitusjoner er like mangfoldig som i samfunnet for øvrig. Mens noen er ivrige brukere av kunst- og kulturtilbud, kanskje til og med er utdannet innen fagfeltet, er dette for andre kanskje et første møte med samtidskunst.

Nettopp fordi erfaringen er så forskjellig er det viktig at de får tilgang til kunst av høy kvalitet.

Jeg er opptatt av at kunstformidlingen skal nå alle, uavhengig av livssituasjon. Det å få muligheten til å stimulere kreativiteten gjennom nye ytringer er viktig for livskvalitet. Å få tilgang til ulike kunstuttrykk har positiv effekt på sinnet, selvfølelsen og opplevelsen av mestring.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Akershus fylkeskommune har i lengre tid samarbeidet med kunstinstitusjoner og frivillige organisasjoner om formidling av visuell kunst, for eksempel ved Henie Onstad Kunstsenter, Trafo Kunsthall, Akershus Kunstforeningers Fylkesorganisasjon og Akershus Kunstsenter. Gjennom samarbeidet med 19 kunstforeninger i 19 kommuner dekker vi nesten hele Akershus. Jeg er stolt av at vi har et bredt og godt tilbud innen kunst i Akershus.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.