Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kunnskap koster penger

– Barnehage er mer enn bare kos. Det er ramme alvor; det er læring, samhandling og danning, forkledd som lek, utforsking og undring, skriver innsenderen.

– Barnehage er mer enn bare kos. Det er ramme alvor; det er læring, samhandling og danning, forkledd som lek, utforsking og undring, skriver innsenderen.

Illustrasjonsfoto: Karl Braanaas

Jeg tenker ofte på hvor lite jeg forsto av barnehagejobben den første tiden, 17 år gammel, uten formell kompetanse. 

Jeg var barnas lekekamerat. Vi tegnet, løp, og laget blomsterkranser og snømenn. Og ofte bakte vi kake på fredagene. Jeg mente at jeg hadde fått meg verdens «koseligste» jobb.

Men i løpet av barnehagelærerutdanningen min lærte og forsto jeg barnehagefaget: bakgrunnen for all samhandling med og tilrettelegging for hvert enkelt barn. 

Jeg forsto at barnehage er mer enn bare kos. Det er ramme alvor; det er læring, samhandling og danning, forkledd som lek, utforsking og undring. 

Sammen med gode, kloke og faglig sterke kollegaer jobber jeg for å levere god kvalitet, hver dag, hele dagen. 

– Jeg krever en lønn som står til jobben vi gjør, skriver Helene Engh Ødegård.

– Jeg krever en lønn som står til jobben vi gjør, skriver Helene Engh Ødegård.

FOTO: PRIVAT

Vi holder oss faglig oppdatert, vi tar utdanninger og videreutdanninger og bruker hverandre aktivt i hverdagen for å drøfte praksis og problemstillinger. 

Alt dette for å investere i velferdssamfunnets fremtid, nemlig barna. Barn har ulike oppvekstvilkår, og en stor del av vår jobb er å utjevne forskjellene det kan bety for deres utvikling.

Jeg har jobbet med mange flotte ufaglærte, og barnehagehverdagen hadde ikke gått rundt uten dem. 

Men det er pedagogene, barnehagelærerne, som sitter med kompetansen og kunnskapen det er nødvendig å ha med seg når man driver barnehage. 

Ingen av oss har valgt å bli barnehagelærer på grunn av lønn – ingen av oss har valgt dette yrket for å være sikre på å få et solid boliglån, men uten god nok lønn risikerer vi at kompetansen flytter seg ut av barnehagen og til andre yrker. 

Jeg krever en lønn som står til jobben vi gjør, og som kan bidra til at flere ildsjeler kan velge å bli barnehagelærer. Kunnskap koster penger.

Denne streiken handler ikke om pandemien, men det føles unaturlig å ikke nevne det som har preget hele verden det siste året. 

Mine kollegaer i barnehager rundt i landet har vist oss at dette ikke er for pyser. Vi har null smittevern. En syk toåring trenger et fang og masse kos og bruker gjerne oss som lommetørkle.

Applaus, takksigelser og gode ord gir hverken lån eller betaler husleie, og det sørger ikke for at de barna som begynner i barnehagen om fem, ti eller tyve år blir møtt av kompetente ansatte som vet hva hvert enkelt barn trenger.

Jeg undres av og til på om KS tenker som Helene på 17. At å jobbe i barnehage er koselig. 

De har rett. Det er koselig. Og morsomt, givende og helt fantastisk. Og slitsomt, krevende og tidvis totalt utmattende. 

Det krever ansatte som etter flere år på høyskole og universitet kjenner faget og dermed kan stå i jobben.

Hadde jeg vært mest opptatt av penger, ville jeg valgt et annet yrke. Det ønsker jeg ikke.

Jeg ønsker å bidra til at barna våre får dager fylt med gode erfaringer de vil se tilbake på og smile av. Jeg ønsker å hjelpe dem med å få en solid grunnmur som de kan bygge resten av livet sitt på. 

Jeg ønsker å vise foreldre at vi er deres tillit verdig, når de hver dag overlater til oss det kjæreste de har. Jeg håper KS ønsker det samme.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.