Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kunnskap er den beste forebygging

Moskéangrepet gjør oss ikke til offer, men gir en mulighet til å forandre oss.

Mohammed Atta i al-Noor-moskeen på Skui skriver at hvis Norge være et bærekraftig samfunn må det skapes et felles vi, men fremdeles med  særegenheter.

Mohammed Atta i al-Noor-moskeen på Skui skriver at hvis Norge være et bærekraftig samfunn må det skapes et felles vi, men fremdeles med  særegenheter.

FOTO: TRINE JØDAL

Al-Noor Moskeen er blitt tildelt penger fra Sparebankstiftelsen for å en lage en utstilling og et formidlingssenter, som skal vise hva som kan skje. Når kunnskapsløshet blir erstattet med konspirasjonsteorier, som skaper fiendebilder og til slutt kan ende med terrorangrep, slik det som skjedde den 10. august 2019 på Skui. Denne tildelingen er både gledelig, forpliktende og gir signaler, om at en seriøs samfunnsaktør tar sitt samfunnsansvar på alvor.

Vi deler Sparebankstiftelsens visjoner. Og har forpliktet oss til å videreføre denne visjonen. Ikke fordi dette angrepet er rettet mot muslimer eller moskeen. Men fordi dette angrepet er rettet mot det norske demokratiet, ytringsfriheten og religionsfriheten. Norske verdier som vi alle setter høyt. Og som vi sammen ønsker å beskytte, videreutvikle og implementere.

Dette angrepet gjør oss ikke til offer. Men det gir oss en mulighet til å forandre oss. Der vi må åpne oss for andre, der vi kan lære av andre. Der vi kan finne felles plattform med hverandre. Vi skal sammen bygge det norske demokratiet videre, der vi fremdeles skal kunne si og mene det man vil. Men vi skal lære hverandre å kjenne, og ikke frykte hverandre.

Kunnskap er den beste forebygging har vi ment, og den begynner på skolen. Denne utstillingen vil gi oss en god mulighet til å formidle, ikke bare gjennom ord, men også gjennom uttrykk og inntrykk. Der vi vil ta imot besøk, av alle som er interessert i å høre vår historie.

Skal Norge være et bærekraftig samfunn, der vi skal leve sammen. Da må det skapes et felles vi, men vi skal fremdeles ha våre særegenheter, og se på det som noe positivt, som utvikler samfunnet videre. For å komme dit, så må vi bli kjent med hverandre, og snakke sammen, og ikke om hverandre. Kjenner man hverandre, og kan snakke sammen, så vil det ikke bare forebygge misforståelser, dempe frykt, men vil også berike oss som mennesker.

Den beste veien til målet er å begynne på skolen, og allerede fra barneskolen. Der det kan oppstå utfordringer, som kan være vanskelig å takle, men der dialog, kunnskap og kulturforståelse kan nøste opp knutene.

Det må fortsette videre til ungdomsskolen, der andre problemstillinger vil dukke opp, og andre spørsmål vil være fremtredende. Der kan en utenfra, være en viktig bidragsyter til å føre den vanskelig samtalen. Og det må fortsette på videregående skole, der modningsprosessen er kommet lenger.

Vi kan bygge høye gjerder, alarmanlegg, og andre sikkerhetsforanstaltninger, men så lenge vi ikke endrer tankegang, så vil ingenting nytte.

Alle gode krefter er velkommen til å bidra til denne viktige samfunnsdugnaden.

Den beste måten å forebygge på er gjennom kunnskap.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.