Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kundene avgjør selv hvor de vil handle

Asker kommune har gitt Staples på Billingstadsletta dispensasjon fra kommunedelplanens krav om salg av plasskrevende varer, men avgjørelsen er påklaget av blant annet Fylkesmannen i Oslo og Viken. Nå skal saken avgjøres av Fylkesmannen i Innlandet.

Foto: KNUT BJERKE

Denne uken kunne vi lese i Budstikka at det handles som aldri før i Asker og Bærum. Bæringene kjøpte detaljvarer for 11 milliarder kroner i fjor, i Asker var tallet 7,7 milliarder. I begge kommuner øker omsetningen jevnt og trutt. De siste ti årene har handelsveksten i Asker vært 69 prosent, mot 49 prosent i Bærum. Altså en omsetningsøkning langt høyere enn befolkningsveksten skulle tilsi.

I Asker er det området Slependen/Billingstad som stikker av med størst andel av veksten. Her var omsetningen i fjor 3,8 milliarder kroner, altså nær halvparten av omsetningen i hele kommunen. Til sammenligning sto Asker sentrum for mindre enn en fjerdedel av all handel i kommunen. Slependen/Billingstad har mer enn doblet sin omsetning de siste ti årene.

Ikke alle setter pris på denne utviklingen. Jan Fredrik Larsen, leder i handelsstandsforeningen i Asker og Bærum, reagerer på at de etablerte sentrene taper i konkurransen om handelskronene. 

– Bilbasert handling utenfor de etablerte sentrene vokser, og det skjer på bekostning av handelen der politikerne har bestemt at det skal være handelssentra i bygdene, mener han.

Larsen skal ha honnør for sin utrettelige kamp for de tradisjonelle handelssentrene. Vi tror likevel at hverken Larsen eller andre – heller ikke politikerne – kan stoppe utviklingen, selv om de måtte ønske det. Det er markedet – med andre ord kundene – som avgjør hvilke tilbud som lykkes og hvilke som ikke når opp i konkurransen. Selv om Ikea står for en stor del av omsetningen i området Slependen/Billingstad, er det åpenbart at også Slependen Senter (tidligere Smart Club) og forretningene langs Billingstadsletta har truffet med sine tilbud. Og vi har til gode å se dokumentasjon på at handel på Billingstadsletta medfører større utslipp av klimagasser enn eksempelvis handel i Asker sentrum.

Vi har til gode å se dokumentasjon på at handel på Billingstadsletta medfører større utslipp av klimagasser enn eksempelvis handel i Asker sentrum.

I stedet for å begrense detaljhandelen i dette området, ønsker nå Asker kommune å legge til rette i form av et nytt nærsenter på Billingstadsletta og gangbro over E18 mellom butikksentrene på hver side av motorveien. Vi tror dette er veien å gå. Samtidig er det på høy tid å tilpasse kommunedelplanen etter dagens virkelighet, slik at butikker i området slipper trusler om utkastelse fordi de fører et sortiment som ikke tilfredsstiller kravene i eksisterende plan. 

For ordens skyld: Asker og Bærums Budstikke AS eier næringseiendom i det aktuelle området via datterselskapet Billingstadsletta 17 AS.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.