Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kun stortingspartier får delta på skoledebatt

– Alle stemmer bør høres. Spesielt de som har noe annerledes å si; det er slik samfunnet utvikler seg, skriver Petter Holone, som er leder for Liberalistene i Bærum.

– Alle stemmer bør høres. Spesielt de som har noe annerledes å si; det er slik samfunnet utvikler seg, skriver Petter Holone, som er leder for Liberalistene i Bærum.

Foto: BENT JOHAN MOSFJELL

Livet skal leves, ikke styres, skrev den berømte forfatteren Ralph Ellison. Han hadde rett i det.

Det er derfor med tungt hjerte jeg hører at Liberalistisk ungdom ikke får spre sitt budskap om frihet og rettigheter i skolevalget i Viken. Selv min gamle skole Ringerike videregående gjør ikke annet enn å sitere avgjørelser tatt på fylkesnivå. 

Byråkratiet rundt noe så enkelt som å få delta på skoledebatt begynner å ligne en kafkaprosess.

«Det er dessverre ikke mulig å stille i debatt for andre enn de 9 stortingspartiene», skriver Magne som er seniorrådgiver i seksjon skoleforvaltning i Viken når vi spør. 

Han følger opp med å forklare hvorfor: «Dette er nedfelt som en absolutt føring gjennom vedtaket i Viken fylkesting».

Kun 6 av 87 personer i fylkestinget representerer noen andre enn stortingspartier. I effekt har stortingspartiene altså bestemt at kun stortingspartiene får tale til ungdommen. 

Det er lite vi fra små partier kan gjøre mot maktmisbruket annet enn å be om hjelp fra den fjerde statsmakt. Det er ikke bare vi som taper, det gjør samfunnet og elevene også når debatten utelukker det nye. 

Denne avgjørelsen tjener kun til å sementere samfunnet slik det er i dag. Jeg forstår hvorfor kommunistpartiet i Kina vil nekte andre enn kommunistpartiet i Kina å tale til ungdommen, men at det er slik det gjøres i Viken, synes jeg er skremmende.

AUF får snakke om vanlige og uvanlige mennesker og hvordan det er de vanliges tur til å ta fra de uvanlige.

Unge Høyre får fortelle at AUF tar feil – at de ikke er uvanlige i det hele tatt.

Senterungdommen får fortelle hvor mange ulv de vil skyte, og hvordan det bedrer psykisk helse.

FpU får fortelle at moderpartiet fortsatt liker frihet til tross for at de stemte nei til rusreform.

Sosialistisk ungdom får fortelle hvordan feminisme, antirasisme og sosialisme egentlig er klimakamp.

Miljøpartiet får fortelle at de er enig med Sosialistisk ungdom, men at de ikke får lov å si at også de liker sosialisme.

Unge Venstre får stå på scenen og fortelle hvor flott det er med enhetsskolen bare de får bestemme over den.

KrFU får snakke om bønnerom, dersom de finner et medlem i kommunen.

Rød ungdom får fortelle hvor forferdelig Israel er og hvordan de som har mer enn dem, må ha solidaritet med dem.

Men Liberalistisk ungdom får ikke lov å stille. De får ikke fortelle hvordan de vil at politiet skal slutte å jage narkomane. Ei heller får de fortelle hvordan skolen kan gjøres bedre med mer frihet. 

De nektes også å fortelle elevene at de betyr noe. At de har iboende rettigheter og verdi, som ikke engang Erna og Jonas skal krenke.

Alle stemmer bør høres. Spesielt de som har noe annerledes å si; det er slik samfunnet utvikler seg. Det er viktig å følge opplysningstidens idealer å lytte til alle stemmer, ikke gi de som representerer makten forrang. Det er slik gode ideer sorteres vekk fra dårlige.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.