Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kulturopplevelser bør betales for

Denne uken kunne vi se mange reaksjoner på Facebook etter en notis i Budstikka om at kommunen søker artister gratis til en julekalender. Vi skjønner godt reaksjonene, selvsagt skal ikke kunstnere gjøre jobber gratis for kommunen. 

Derfor var det viktig at kommunen gikk ut og bekreftet at dette var feil. Målgruppen var unge musikanter fra kulturskolen eller lignende.

Likevel er dette en viktig påminnelse av to grunner. For det første blir kunstnere, musikere og skuespillere altfor ofte bedt om å gjøre en innsats gratis fordi det er hyggelig. Slik kan det ikke være.

For det andre er det også slik at denne gruppen står i en krise under pandemien. Når meteren skal holdes og arrangementer er begrenset, er det ikke enkelt å tjene til livets opphold. Det er dermed viktig at kunsten og kulturen også står der når vi vender tilbake til normalen, men kanskje like viktig at vi har den under pandemien.

For når vi sitter på hvert vårt hjemmekontor, i isolasjon i en leilighet eller på sykehjemmet uten mye besøk, så er det kulturen som binder oss sammen. Det kan være fengende sanger, spennende filmer eller forunderlige kunstverk. Ting som spriter opp hverdagen og får oss til å drømme oss bort fra Antibac og koronatider.

Det gjøres mye bra i kommunen, gjennom Bærumspakken har kommunen bevilget 5 millioner kroner til kultur og frivillighet som har vært mulig å søke på. Scene i karantene er ett av eksemplene som har kommet ut av den summen, et samarbeidsprosjekt i Bærum kommune som formidler konsertproduksjoner til de gruppene som er mest isolerte som følge av koronatiltak.

Men vi kan også gjøre noe som enkeltpersoner. Dra på intimkonserter, dra på kino, kjøp musikk, benytt det tilbudet som er der. For ingen kan leve av gratisjobber, selv ikke artister.

Derfor er det viktig at du, jeg og også kommunen er villig til å betale for de gode kulturopplevelsene – nå, og i tiden fremover.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.