Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kulturlivet blomstrer best i egnede drivhus

FORNEBU: – På Fornebu ønsker vi oss i tillegg til skolenes kulturarenaer et nytt Fornebu kulturhus/arena, skriver innsenderne.

Bærum trenger tilgang til og bygging av gode kvalitetsmessige lokaler som er egnet for den aktivitet som skal foregå.

Spesialrommene som skal brukes av både skole og det frivillige kulturliv, må bli hjertet i bygget – og med lett tilgang. Politikerne liker og tenker samfunnsnytten når skolen skal være den lokale kulturarena.

Med tanke på styring er barneskolen et rom for foreldrestyrte aktiviteter som kor og korps. Ungdomsskolen bør prioriteres for ungdomsstyrte aktiviteter med bandrom, samt fasiliteter for teater og dans. På videregående skole bør det tilrettelegges for voksenstyrte aktiviteter og fremføringsarenaer.

LES OGSÅ: Fornebu som kulturby

Kortreist er smart også når det gjelder nærlager. For de yngste må det være kortreist innenfor skolekretsen, mens for dem med spesialinteresser og for fremføringslokaler, kan det være smart å samle dette ved knutepunkter.

For noen år siden ble det gjennomført akustiske målinger i lokaler som ble brukt til musikk. Det var skremmende mye dårlig, og kommunens kulturanleggsplan gir kun rom for utbedring av én skole per år.

Bærum Kulturråd er imponert over hva andre steder har fått til på kulturanleggsfronten. Disse har innbyggertall på størrelse med det Fornebu kommer til å få: Kristiansand/Kilden, Bodø/Stormen, Larvik/Bølgen, Nittedal/Flammen og Hamar med sitt kulturhus.

Fornebu er forsøkspiloten for Bærums byutvikling. På Fornebu ønsker vi oss i tillegg til skolenes kulturarenaer et nytt Fornebu kulturhus/arena med:

  • En større sal beregnet for symfoniorkester og kammermusikkensembler, hvor de kan ha sine faste prøver og få en super fremføringsarena. Dette trenger orkesteret for å kunne tiltrekke til seg flere og bedre musikere i orkesteret i fremtiden.
  • En egnet teatersal for flere av våre teaterensembler som ikke får plass i Sandvika teater i dag med et tett samarbeid med lager/verksted for kostymer, kulisser og så videre.
  • En klubbscene, som Sinus i Stormen (Bodø) med sine 440 plasser, og en anvendelig arena for alle typer rytmisk musikk. Hvor storband og jazzorkestre kan øve og fremføre konserter.
  • Visningslokale for visuell kunst og andre kulturuttrykk.

For å få til mer kan vi satse på enkel, brukerorientert teknologi – helst kjøre lys og lyd via et nettbrett, men med mulighet til å «leie» inn ekstra lys og lydutstyr ved helt spesielle anledninger.

Vi støtter synet på at teknikken skal være lavterskel – slik at man kan øke bruken av «selvbetjente» løsninger. Dette er i tråd med det som ble prediket på kurset arrangert av Akershus fylkeskommune på Bjørkelangen.

Vi må få en infrastruktur som stimulerer til et rikt liv mellom husene og et godt sted å bo. Bærum kulturråd mener det er viktig å senke terskelen for å delta. Kommersiell husleie som maksimerer overskuddet til utbygger/utleier, bør ikke være målet. Inntjeningsbasert husleie etter de ulike kulturuttrykks betalingsevne bør utvikles.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Gratis og gode kvalitetsmessige rom er den beste støtten den frivillige kulturen kan få.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.