Gaver som gir mer kultur

HØYRE-REPRESENTANT: – Ordningen bidrar til å realisere prosjekter. I Asker og Bærum har Henie Onstad Kunstsenter og Grinimuseet mottatt betydelig støtte fra ordningen, skriver stortingsrepresentant Tone W. Trøen for Akershus Høyre.

HØYRE-REPRESENTANT: – Ordningen bidrar til å realisere prosjekter. I Asker og Bærum har Henie Onstad Kunstsenter og Grinimuseet mottatt betydelig støtte fra ordningen, skriver stortingsrepresentant Tone W. Trøen for Akershus Høyre. Foto:

Av

Ap foreslår i sitt alternative statsbudsjett for 2018 å avvikle Gaveforsterkningsordningen.

DEL

Ordningen ble innført av Solbergregjeringen i 2014, for å stimulere til økt privat finansiering av kulturinstitusjoner.

Ordningen stimulerer private givere til å bidra for å løfte norsk kulturliv. Ved gaver fra private utløses en mulighet til å søke 25 prosent av gavebeløpet fra Gaveforsterkningsordningen. Erfaringen er at det er et mangfold av søknader fra små og store aktører. Ordningen fungerer og har gitt norsk kulturliv flere økonomiske bein å stå på.

Ordningen bidrar til å realisere prosjekter. I Asker og Bærum har Henie Onstad Kunstsenter og Grinimuseet mottatt betydelig støtte fra ordningen.

Ap sier at de vil «avvikle en ordning som lar rike sponsorer bestemme hva fellesskapets penger skal gå til». Dette forteller at Ap vil tilbake til en kulturpolitikk der politikerne skal styre.

På kulturområdet lukker Ap fullstendig øynene for at vi møter en strammere offentlig økonomi i årene fremover. Partiet mener kultur skal ha en fast andel av totalbudsjettet. Det er kanskje populært når budsjettene øker, men hva når totalrammen reduseres?

Aps forslag er definitivt ikke en politikk Høyre står for. For oss vil en god kulturpolitikk være en politikk med mangfold som stimulerer de mange gode lokale initiativene.

Vi politikere vet ikke alltid best! Gjennom sterkt offentlig-privat samarbeid har kunst- og kulturfeltet i fremtiden potensial til å bli en av våre viktige næringer. Derfor vil vi heller styrke Gaveforsterkningsordningen til 70 millioner for 2018. Det vil kunne utløse totalt 350 millioner kroner i private gaver og gaveforsterkningstilskudd.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Aps utrolige forslag ville betydelig innskrenket kulturens muligheter til flere ben å stå på. Heldigvis har ikke Ap flertall!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags