Kutt gir mindre kultur

KULTURHUS: - Vi vil at alle skal få oppleve kultur, uavhengig av hvor i landet de bor, skriver innsenderen. Her Asker kulturhus.

KULTURHUS: - Vi vil at alle skal få oppleve kultur, uavhengig av hvor i landet de bor, skriver innsenderen. Her Asker kulturhus. Foto:

Av

Tenk på blikket du deler med en annen publikummer på vei ut fra en strålende kinofilm, vennskapsbåndene ungene knytter i skolekorpset, smilene som lyser opp i ansiktene på gamlehjemmet når de får fremført kjente sanger fra ungdommen.

DEL

Tre små eksempler på at kunst og kultur bringer frem følelsene våre, binder oss sammen og gir oss nye tanker.

Les også: Gaver som gir mer kultur

Men også tre eksempler på at kultur koster penger: Det er kostbart å produsere film, instrumentene til skolekorpsene er dyre, og Den kulturelle spaserstokk, som gir kulturtilbud til eldre, krever at det finnes økonomi til å lønne kulturutøverne.

Til tross for verdien kulturopplevelser har for oss, har kulturlivet vært den store taperen gjennom fire år med Høyre og Frp i regjering, og kulturens andel av statsbudsjettet har sunket jevnt og trutt.

Arbeiderpartiet vil gjeninnføre målet om å bruke 1 prosent av statsbudsjettet på kulturformål.

Høyre kan gjerne latterliggjøre dette, slik Tone W. Trøen gjør i et innlegg i Budstikka, men målet fører til at vi i vårt alternative budsjett for 2018 setter av over en halv milliard kroner mer til gode kulturformål enn regjeringen gjør.

Hovedprinsippet er at kulturpengene skal komme hele folket til gode gjennom hele livet. Derfor er vi også imot Gaveforsterkningsordningen, nok en mening som faller Høyre tungt for brystet.

Arbeiderpartiet synes selvsagt det er flott at de som har mye penger, vil bruke noen av dem på kultur.

Men vi er imot prinsippet om at hvis du har en rik onkel, så løser det automatisk ut statlige penger, slik denne ordningen sørger for. Den tar ikke geografiske hensyn, ei heller er den behovsprøvd.

Arbeiderpartiets kulturpolitikk skal være basert på rettferdighet, og vi vil at alle skal få oppleve kultur, uavhengig av hvor i landet de bor.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

At Høyre misliker at vi vil fjerne en ordning som gir mest til dem med mest fra før, er ingen overraskelse for oss. Hos Regjeringen Solberg er det et ideologisk motivert valg å premiere de sterke fremfor å sørge for rettferdig fordeling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags