Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kultur i nye Asker kommune

Erik de Mora i Asker kulturråd skriver at Asker bør være visjonær i kulturutvikling og bør arbeide for å bli vertskommune for en nasjonal kulturinstitusjon på høyskole/universitetsnivå.

Erik de Mora i Asker kulturråd skriver at Asker bør være visjonær i kulturutvikling og bør arbeide for å bli vertskommune for en nasjonal kulturinstitusjon på høyskole/universitetsnivå.

FOTO: JOHANNE THORSETH

Kultur var noe av det første politikerne arbeidet med da de startet planleggingen av nye Asker. Dette viser at våre folkevalgte er opptatt av gode kulturopplevelser. Det har vært mange gode kulturarrangementer de to siste årene. I tillegg er kammermusikkfestivalen og kulturfestivalen to viktige årlige arrangementer. Begge har utviklet seg til å favne hele den nye kommunen. Hvalstrandfestivalen, Sætre trebåtfestival og Factory light festivalen i Slemmestad er tenkt på som særlig viktige festivaler, de er en styrke for Asker kommune.

I 2016 fikk Asker kulturplan. Den har gitt et løft i kultursatsingen. Dikemark utvikles som kulturnæringsklynge, Risenga får eget kulturaktivitetssenter, biblioteket i Asker har blitt utvidet og Venskaben har blitt pusset opp. Det er på sin plass å takke kulturpolitikerne for vel utført arbeid.

2020 skal være kulturåret og markere den nye kommunen vår. Kultur er limet i samfunnet og knytter folk sammen på tvers av alder, kjønn, etnisitet og sosial tilhørighet. Å delta i kulturlivet er svært viktig for å unngå utenforskap. Musikk, sang, dans og kunst er overalt rundt oss. Det er bra, viktig og verdifullt.

Fra 2020 blir Asker Dans og Ballettskole innlemmet i Asker kulturskole som dermed blir en av landets største, med nær 2000 elever. Å sikre kulturskolen og kulturlivet ellers egnede lokaler er en sentral oppgave for kulturrådet. Egnede lokaler er den viktigste innsatsfaktoren for et godt kulturliv. Ordinære skoler skal ha gode undervisningsrom. Det samme må selvfølgelig kulturskolen ha. Kulturhuset i Asker er flaggskipet for fremføring og er eneste bygg hvis formål kun er kultur. Det finnes flere andre bygg hvor kultur er viktigste funksjon, blant andre Sekkefabrikken i Slemmestad. Men de er ikke opprinnelig bygget som kulturlokaler og har derved ikke de kvaliteter som et moderne kulturlokale krever. Gode lokaler dreier seg ikke bare om antall kvadratmeter. Vel så viktig er det med god akustikk og generell egnethet for formålet. Det dreier seg også om noe så viktig som helse, miljø og sikkerhet. Asker har mange kunstnere og Hvalstad er selve kunstnerdalen. Et viktig arbeid blir å bygge videre på de gode kunsttradisjonene og utvikle nye, gjerne i samarbeid med museene våre.

Asker kulturråd er utålmodige etter å starte arbeidet med ny kulturplan. Erfaringen viser at en god plan er sterkt medvirkende til gode resultater. I vår nye, langstrakte kommune er kulturens rammevilkår vesentlig for et godt kulturliv.

Asker bør være visjonær i kulturutvikling. Asker bør arbeide for å bli vertskommune for en nasjonal kulturinstitusjon på høyskole/universitetsnivå. Det vil være med på å skape enda mer aktivitet. For det skader vel ikke om Asker blir Norges kulturkommune?

9 september er det valg. Ta en kikk på partienes kulturprofil før du bestemmer deg for hvem du skal stemme på, så nye Asker blir en enda bedre kulturkommune.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.