Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kultur i lokalsamfunnet – hva nå?

– Kjøp billetter og delta på de arrangementene som ser spennende ut for deg, oppfordrer Thormod Rønning Kvam og Kari Sofie Bjørnsen fra Asker Høyre.

Foto: WALDEMAR RIBERT GARNTANGEN

I Viken har vi mange flotte kommuner, med et rikt og variert kulturliv. Asker og Bærum er blant disse. 

Vi tror at vi er mange som i de siste månedene har blitt spesielt klar over hvor viktig kultur er for oss mennesker. For følelsen av samhørighet, opplevelser og deltagelse i samfunnet. Deltagelse på ulike kulturarenaer er viktig for den enkelte, og helt sentralt for videreutvikling av gode lokalsamfunn og vårt velfungerende demokrati.

Mange har blitt mer oppmerksomme på hvor viktig kultur er som næring, og at veldig mange mennesker har sitt virke innen kultur, både som utøvende kunstnere og underleverandører, for eksempel innen lyd, lys, bilde, catering og transport.

Veldig mange kulturarrangementer har blitt avlyst. Høstens kulturtilbud er sterkt redusert fordi det ikke er lønnsomt å gjennomføre arrangementene, og fordi smittevernreglene setter klare begrensninger. 

Regjeringen har varslet at det fra 1. oktober etableres en stimuleringsordning for å skape aktivitet i kultursektoren. Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året.

Hvordan treffer dette lokalt hos oss? Vi kan bare oppfordre aktørene til å holde aktivitetene i gang der det er mulig, følge godt med og søke på relevant støtte. 

I Asker vedtok vi i april å avsette midler til en krisepakke for Askersamfunnet, herunder 9 millioner kroner til fordeling blant foreninger innen kultur-, idretts- og frivillighetsfeltet. Disse midlene er nå utbetalt. Mange har også søkt på statens støtteordninger.

I forrige møte i hovedutvalg for medborgerskap fikk Høyre, V, Pp og Sp (etter initiativ fra V) tilslutning fra et samlet utvalg på at kommunedirektøren og formannskapet anmodes om å påse at eventuelle fremtidige tilskuddsordninger bidrar til å ha stimulerende effekt for å bidra til gjennomføring. Dette er en oppfølging av regjeringens arbeid.

Det gjør inntrykk når mennesker som lever av kultur og formidling, forteller at høsten og vinteren ser meget utfordrende ut. 

De fleste vi treffer velger likevel å være optimistiske. Det som etterlyses er større grad av forutsigbarhet. Flere mener at regjeringens stimuleringsordning bidrar til dette.

I Høyres programutkast som ble lansert 7. september, står det noen viktige punkter om kultur. I denne sammenheng vil vi fremheve punktet «bidra til kvalitet og mangfold i kulturlivet med sterkere vektlegging av kulturens næringspotensial».

Vi som innbyggere kan bidra til at denne viktige næringen klarer å hente seg inn. Kjøp billetter og delta på de arrangementene som ser spennende ut for deg. Konsertene blir i mindre format, men sannsynligvis kjempefine likevel. Du sitter ikke tett i kino eller teatersalen, men opplevelsen kan være like sterk for det. 

Kunstnere er avhengig av publikum, ikke bare for å tjene til livets opphold, men for å kunne yte sitt ytterste. Kultur og opplevelsen den gir, beriker oss som mennesker. 

I tillegg er det en viktig næring, som har et enda større potensial.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.