Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kultur er for viktig til at politikere skal bestemme

Petter Holone i Liberalistene skriver at han ikke kritiserer offentlig pengebruk på kultur fordi han hater kultur. Tvert imot, han elsker kultur.

FOTO: PRIVAT

«Markedet vet ikke akkurat hva det vil ha», poengterer Ottar Samuelsen, i sitt svar til meg, der han forsøker å forsvare hvorfor kultur bør finansieres med tvang. Har han rett i at markedet ikke er perfekt. Imidlertid er markedet det beste vi har, og langt bedre enn politikers synsing. I 1938 ble det bevist, her i lille Norge, at det frie markedet er best. Ved Universitetet i Oslo skrev Trygve J.B. Hoff, redaktør for tidsskriftet Farmand, økonom og journalist i Dagbladet, sin doktorgradsavhandling om kalkulasjonsproblemet der han beviste dette.

Samuelsen frykter at kunsten blir snever med det frie marked. Han skaper en stråmann som ikke kan besvares. For som økonomen Hazlitt poengterte, kan man ikke peke på de tingene som ikke skjer. Når en politiker tar fra deg og meg våre penger, og bruker de som hun vil, kan vi ikke vite hva de pengene burde blitt brukt på. Det vi derimot kan vite er at ingen ville blitt tvunget til å betale for det de anser for tull, og kunst ville blitt bedre likt. Det meste av kulturinnskuddet vårt kommer ikke fra kommunistiske Kina eller Nord-Korea, og deres støtteprogrammer for kunst. Kulturinnskuddet kommer fra Frankrike, USA og Nederland, der særdeles lite finansieres via skatt.

Jeg elsker kultur. Jeg kritiserer ikke offentlig pengebruk på kultur fordi jeg hater kultur som Samuelsen antyder. Dataspill. Vakker musikk. Interessante bøker. Filmer og tv-serier. Skulpturer og malerier. Jeg lette senest i dag etter en akvarell av helten som forsøkte å stoppe de kinesiske tanksene ved Tiananmen square, før de kjørte over studentene som søkte frihet. Kunst er en veldig viktig del av livet. For viktig til at politikere skal bestemme.

I Norge har kunstnere, som Jan Ove Tuv, argumentert for at kunstneren må settes fri. Kunstnere skal ikke leve etter ønskene til kulturråd eller kommunestyre. Kunstnere skal skape kunst for et publikum. Tuv vil ha skattelette for kunstnere. Det er noe jeg kan støtte, og flere kunstnere enn Tuv har reagert på skatt. Astrid Lindgren styrtet nærmest den svenske regjering i 1976 når hun skrev «Pomperipossa i Monismanien» etter at hun så at hun betalte 1,2 millioner i skatt, men tjente bare 1 million. I et brev datert 12. april 1935 til Edvard Munch, blir han informerer at han skylder staten formuesskatt for sine egne malerier. For selv om de ikke er solgt, har de stor verdi, og det skal staten ha en formuesandel av. Han må i praksis slutte å male om han ikke vil betale formuesskatt.

Skatt er skadelig, spesielt for kunst. Den har bestukket kulturlivet slik at de alle tror at de er avhengige av offentlige støtteordninger. Kunst krever at sinnet er både uavhengig og fritt. En med fritt sinn er Odd Nerdrum. Han ble dømt til tre års fengsel. For han betalte ikke det offentlige stor nok andel for sine malerier. Jeg tror ikke kunsten ville tjent på at han satt i fengsel, selv om han begikk den store synden å ikke ville betale, ikke engang for enda flere heklede steiner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.