Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Krisen på Vallerhjemmet

Vi beklager at ti pasienter er døde på Vallerhjemmet, skriver velferdsdirektør Kristin Nilsen og kommunedirektør Erik Kjeldstadli.

Foto: KARL BRAANAAS

Koronapandemien har ført til lidelse og sorg for mange på Vallerhjemmet, og har rystet oss alle.

 Vi beklager at ti eldre pasienter døde. Vi beklager at pasienter, pårørende og medarbeidere er rammet. Selv om situasjonen på Vallerhjemmet ennå ikke er over, har Bærum kommune bedt om å få en ekstern gjennomgang av Fylkesmannen i Oslo og Viken, i tillegg til vår egen interne gjennomgang.

Vallerhjemmet er en korttidssykehjem for pasienter som venter av plass på et ordinært sykehjem, eller utskrevet fra sykehus. Smitten ved hjemmet ble oppdaget etter at en pasient ble testet i forbindelse med en kontroll ved sykehuset. Pasienten var uten symptomer på covid-19, eller rettere sagt, ingen kjente symptomer.

I ettertid har de medisinske observasjonene ved Vallerhjemmet fra sykehjemslege og kommuneoverlegene bidratt til endringer av kriterier for testing i hele Norge.

Når smitten oppstår på denne måten og koronaviruset er så smittsomt, gjorde spredningen at vi kom for sent inn med tilpassede smitteverntiltak. Allerede 2. april var det konstatert ni smittede og ett dødsfall, og situasjonen har forverret seg siden det.

Vi beklager at pasienter, pårørende og medarbeidere er rammet

Kommuneoverlegene har fulgt situasjonen på Vallerhjemmet nøye og har iverksatt omfattende smitteverntiltak i henhold til de nasjonale retningslinjene. Da det ble klart at tiltakene ikke var tilstrekkelige, tok kommuneoverlegen og pleie- og omsorgssjefen kontroll i den uoversiktlige situasjonen, og ekstraordinære tiltak ble satt inn fra 13. april.

I denne tragiske og alvorlige situasjonen har vi vært åpne for at vi muligens kunne iverksatt brede tiltak tidligere og kommuneoverlegen tok derfor initiativ til et møte med Folkehelseinstituttet (FHI) og andre hardt rammede kommuner. Det er helt feil som Budstikkas redaktør skriver at vi ble innkalt til et oppvaskmøte på FHI. Hensikten var å diskutere om kriteriene for testing og bruk av munnbind og annet utstyr kunne utvides.

FHI var helt klare på at de ikke anbefalte testing eller bruk av munnbind utover de retningslinjer som er gjeldende p.t., og at disse råd er faglig basert i tråd med europeiske smittevernmyndigheter og ikke er begrunnet av hensyn til ressursknapphet.

Hverken Budstikkas redaktør eller kommunedirektøren bør ikle seg legefrakk for å overprøve de råd som blir gitt. Det er viktig at vi i denne vanskelige situasjonen følger retningslinjene til nasjonale helsemyndigheter, selv om vi gjerne skulle sett det annerledes. De tiltak vi til enhver tid iverksetter må være kunnskapsbasert.

Vi er gjort oppmerksom på at ikke alt har vært helt bra på Vallerhjemmet; det har vært snakk om dårlig renhold, om at medarbeidere er kalt inn med symptomer og at smitteverntiltak ble satt inn sent m.m. Derfor ser vi frem til resultatene av intern gjennomgang og et eksternt blikk på håndteringen av denne krisen på Vallerhjemmet. Hva kunne vi gjort annerledes og bedre?

Krisen er ikke over, det er fortsatt ni beboere og 34 medarbeidere som er smittet. Ny leder av Vallerhjemmet kom på plass sist uke. Nødvendige og bedre rutiner for oppfølging av medarbeidere og beboere er kommet på plass. Det er mange ved Vallerhjemmet som har gjort en stor innsats.

Til slutt vil vi uttrykke vår dypeste medfølelse til alle som er rammet av denne krisen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.