Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Krever en ny politisk vilje

Med sin sykepleierlønn kunne Mari Bjørgo Hanssen bare ha kjøpt to av 100 boliger som er omsatt i Asker og Bærum hittil i år.

FOTO: EVA GROVEN

Asker og Bærum er de to kommunene i Norge hvor det er vanskeligst for en sykepleier med en årslønn på 550.000 kroner å få kjøpt bolig. Hittil i år har bare 2,3 prosent av de boligene som er omsatt i distriktet vært innen økonomisk rekkevidde for denne yrkesgruppen – mot 5,5 prosent i fjor. Tallene fremkommer i "Den norske sykepleierindeksen" fra Eiendom Norge og Eiendomsverdi.

– Jeg har ikke råd til å kjøpe bolig for mer enn 2,3 millioner kroner, sier Mari Bjørgo Hanssen, sykepleier på Hospice Stabekk. – Det er ingen menneskerett å kunne kjøpe en dyr bolig, men folk med min inntekt burde ha anledning til å kjøpe en nøktern leilighet litt i periferien av de sentrale stedene i Asker og Bærum. Bjørgo Hanssen mener at det bør bygges flere boliger for dem som sliter med å komme inn på boligmarkedet.

– De høye boligprisene er med på at nyutdannede sykepleiere ikke har mulighet til å kunne kjøpe bolig i Bærum, som igjen medfører at det blir vanskelig å rekruttere sykepleiere til ledige stillinger i kommunen, sier Maylin Urdal Johansen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Bærum kommune. – Det er en skremmende utvikling, for befolkningen øker og vi trenger flere sykepleiere i fremtiden. For å sikre at vi får sykepleiere til å jobbe og bo i Bærum, bør de tilbys høyere lønn, faglige arenaer, gunstige lån og rabatterte boliger, foreslår hun.

I lengden vil det ikke holde å lokke med godt miljø og spennende oppgaver.

Urdal Johansen har unektelig gode poenger. Bærum må ikke risikere å komme i en situasjon hvor kommunen ikke makter å rekruttere tilstrekkelig mange sykepleiere. Eller lærere og barnehageansatte, for den saks skyld. Dette handler dessuten ikke bare om evnen til å rekruttere nye medarbeidere. Det er i kommunens egen interesse at flest mulig ansatte – uansett inntekt – bor i den kommunen hvor de jobber. Dette betyr blant annet flere kortreiste arbeidsplasser og er med andre ord bra for klima og miljø.

De siste årene har ikke Bærums politiske flertall sett det som en prioritert oppgave å medvirke til at det bygges billige boliger for egne ansatte, men i lengden vil det ikke holde å lokke med godt miljø og spennende oppgaver. Vi tror det bare er et spørsmål om tid før kommunen selv må ta styringen for å få bygget boliger til overkommelige priser. De andre aktørene i boligmarkedet gjør det nemlig ikke.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.