Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kreative tiltak til unge med utfordringer

GIR ROS: Torbjørn Espelien skryter av de ansatte ved boligen KIBO for unge med ulike utfordringer innen helse og omsorg og rus.FOTO: KARL BRAANAAS

Bolig for alle er et av de mest grunnleggende forutsetninger for alle mennesker, ikke minst til innbyggere med ulike psykisk helse og/eller rusutfordringer.

I Bærum kommune har vi en bolig som ikke mange kjenner til, KIBO. På KIBO bor det 11 personer i hver sin leilighet. De har og har hatt store utfordringer i livet, men vi hører ikke mye om dem.

Årsaken er at de ansatte gjør en fantastisk jobb. Så god at de faktisk ikke synes. Det er fint at de er en del av nabolaget, men de ansatte og beboerne på KIBO fortjener å bli sett og få ros for det de gjør.

På KIBO spiser beboerne og ansatte sammen, og det skal man gjøre i en omsorgsbolig for å skape et hjem, selv om heter terapispising. Beboere og ansatte spiller på samme fotballag, som skaper et sammensveiset team og ikke bare et «pasient» og «terapeut»-forhold.

En av de ansatte er en lidenskapelig fluefisker og har fått god relasjon til en av beboerne. Han binder fluer om vinteren sammen med en av beboerne og jobber ekstra i fiskesesongen. Da blir det to fiskekompiser som drar sammen og de relasjonene som bygges mellom dem er unike.

Kenneth Strand startet opp «HØL i CV’n – jobb på fire hjul» sammen med andre medarbeider og beboere i boliger for psykisk helse og rus. Beboerne på KIBO ble med på prosjektet og drifter Kaffevognen to dager i uken og de resterende dagene driftes den av de andre avdelingene. Ved siden av Kaffevognen står Vaffelvognen, som driftes av ungdom mellom 18 og 30 år uten jobb gjennom Arba. Jeg håper du kjøper en kaffe og en vaffel neste gang du er i Sandvika.

Lisbeth Hammer Krog og Torbjørn Espelien: Bærum kommune fortsetter satsingen på vår eldreomsorg

Flere av beboerne på KIBO har startet Rap Clinic – «I got 99 problems, but the kommune ain’t one» som bygger på selvtillit og samhold gjennom rapmusikk. Rap Clinic så dagens lys på KIBO da Thomas Fosdahl så at en beboer hadde sansen for musikk. Nå spiller de på Villa Walle som er et brukerdrevet hus for de med psykiske utfordringer.

Med kraftfulle linjer har Rap Clinic vokst fra et prosjekt mellom to mennesker til et tilbud for 20 mennesker innen psykisk helse og rus. Dette er innovasjon i praksis og viser hva våre medarbeider har av kreativitet i behandling av rus og psykiatri.

Etter å ha sett dem opptre, er jeg ikke i tvil om at mange flere kommer til å få høre dem. Nå som de har lyktes med musikken, vil de jobbe for å mestre sine utfordringer og skape ett inntektsgivende arbeid. Målet er at de skal stå på egne bein og skape seg sin egen inntekt som alle oss andre.

Les også: Svikt i pasientvarslingssystemer

Jeg er mektig imponert over at avdelingsleder på KIBO, Richard Andre Bjørnådal får anledning til å gi sine medarbeidere den fleksibiliteten og backingen som er nødvendig for å lykkes. Disse prosjektene utgjør en liten del av grunnfjellet i satsingen Bærum kommune gjør for mennesker med psykisk helse og rusutfordringer i prosjektet Sammen om for Velferd. Et imponerende arbeid av tjenesteleder Cathrin Leinhardt, seksjonsleder Hilde Rosenlund, kommunalsjef Grete Syrdal og kommunaldirektør Kristin Nilsen.

Det skal være godt å bo i Bærum, uansett hvem du er.

Les mer på budstikka.no/debatt


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.