Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kos og kaos i ukene før jul

– Vi bør holde fast på tradisjonen med å pynte treet lille julaften og tenne lysene julaften, skriver innsenderen.

– Vi bør holde fast på tradisjonen med å pynte treet lille julaften og tenne lysene julaften, skriver innsenderen.

Budstikka lørdag 21. november har på første side et oppslag med tittelen: «Her er treet allerede pyntet».

Artikkelen forteller om en familie som koser seg med juletreet alt i begynnelsen av november.

Inspirasjonen har de fått fra USA. At pyntingen til jul starter tidlig der, er noe vi alle har sett. Høsttakkefesten, Thanksgiving Day, er fjerde torsdagen i november og starten på fire dagers feiring. For mange er den også starten på pyntingen til jul, hvor juletreet hører med. 

Halloween, hellige aften før allehelgensdag, er et annet eksempel. Det er ikke mange årene siden handelsstanden så en mulighet til fortjeneste ved å lansere feiringen hos oss.

Black Friday er neste trekk i kommersialiseringen. Dagen markeres med svart og fiolett farge. Det fiolette hører til adventstiden, tiden for forberedelse og faste. 

Nå er det ikke nok med én dag. Det nye er Black Week! I en hel uke gjør handelsstanden «bot» og setter ned prisene. 

Adventstiden er starten på et nytt kirkeår og en forberedelse til det som skal komme: Himmel og jord møtes og Gud blir menneske. Dette bildet kommer til syne i den dekorerte julegranen som antyder verdensaksen som forbinder det som er under jorden, på jorden og over jorden.

Stjernen som henges opp ved starten av adventstiden, varsler om at noe skal komme. Lik de vise menn er vi på vandring mot stjernen. 

Julenatten markeres med lysene på treet. Ser vi nøyere på juletreet, oppdager vi kanskje tegn og tall som forteller historie og sammenheng. 

I toppen en femarmet betlehemsstjerne, et pentagram. Fra denne går det for eksempel 7 (3+4 = himmel + jord) stråler med glitter. 

Epler gir assosiasjon til Adam og Eva og kunnskapens tre. 12 kurver forteller om brødunderet. 7 strålende kuler kan vise til planetene. 

Fugler er med og synger sammen med englene. Bjeller ringer julen inn. Det eviggrønne treet minner oss om livets tre.

Mens den norske tradisjonen er å være oppe julenatten og «synge sammen med englene» rundt juletreet, står amerikanerne tidlig opp første juledag for å se hva Santa Claus har levert av gaver gjennom skorsteinen. 

Her fungerer skorsteinen som verdensaksen. Hullet opp er kontakten med den åndelige verden. Skorsteinen blir en konkurrent til juletreet. 

Vi bør holde fast på tradisjonen med å pynte treet lille julaften og tenne lysene julaften.

Kanskje amerikanerne ser på juletreet mer som pynt enn det vi gjør? Vi bør holde fast på tradisjonen med å pynte treet lille julaften og tenne lysene julaften. 

Presset på at julefeiringen starter stadig tidligere, har økt. Da mister vi mye av dramaturgien. 

Hadde amerikanerne likt at Santa Claus kom ned skorsteinen lenge før tiden?

En ny fristelse har kommet. Med lenker av ledlys og en flaggstang kan enhver få et stort juletre som påvirker det offentlige rommet. 

Det første har jeg i år allerede sett midt i november. Når julen endelig kommer, har vi fått nok. 

Hvor ble det av advent, som ikke betyr å vente, men å komme. Sett julen på vent, la adventen komme.

Lykke er ikke bare kos, men også å være i en meningsfull sammenheng i en verden av kaos! I år er det behov for mye lys, men spar noe lys til julekvelden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.