Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Koronatester må være tilgjengelige for alle

– Ett av tiltakene bør være enklere tilgang på tester for alle som trenger det, skriver innsenderen.

– Ett av tiltakene bør være enklere tilgang på tester for alle som trenger det, skriver innsenderen.

Foto: EVA GROVEN

Pandemien er ikke over; det har de siste dagene ettertrykkelig bevist.

For oss som jobber i skolen og har barn i barnehage, har høsten i tillegg vært sterkt preget av diverse forkjølelsesvirus.

Mantraet har vært: Test dere selv og barna med hjemmetester, selv ved det minste tegn på luftveisinfeksjon.

Når syke barn møter utestet på skolen og i barnehagen, blir mantraet repetert i caps lock. Men hva kan være årsaken til at barn og unge ikke blir tilstrekkelig testet?

Dette er et enkelt regnestykke for alle som noen gang har kjøpt en hjemmetestpakke. Den koster cirka 500 kroner og inneholder fem til ti tester.

Hvis du for eksempel har tre-fire barn i en lavinntektshusholdning og det stadig sirkulerer nye virus i denne husholdningen (slik det gjør overalt nå), sier det seg selv at selvfinansiert hjemmetesting – på toppen av rekordhøye strømregninger – ikke er enkelt å få til.

Vi må derfor angripe dette problemet med mer enn store bokstaver i informasjonsskriv.

Hvis det faktisk blir bekreftet covid-smitte i en barnehage eller på en skole, blir gratis hjemmetester sendt ut til avdelingen/klassen, men med den hypersmittsomme omikronvarianten bør vi vel være litt tidligere ute med testingen?

– Det er på høy tid at koronatestene blir mer tilgjengelige, skriver Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy.

– Det er på høy tid at koronatestene blir mer tilgjengelige, skriver Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy.

FOTO: PRIVAT

I slutten av oktober fikk kommunene i Norge tildelt midler for å kompensere for kostnadene knyttet til koronapandemien, og senest forrige uke gjentok regjeringen at de vil hjelpe kommunene økonomisk med nye tiltak, for å kjempe seg gjennom nok en pandemivinter.

Ett av disse tiltakene bør være enklere tilgang på tester for alle som trenger det.

I Bærum kommune kan man riktignok få hentet en gratis hjemmetest på Fornebu testsenter ved behov, men hvis du som flere av kommunens innbyggere har full jobb, syke barn og mangler bil, kan det bli en mildt sagt krevende operasjon.

Å komme seg til Fornebu enten for å hente hjemmetest eller ta PCR-test er også vanskelig for flere eldre og uføre, slik Sverre Ormberg nylig skrev i et innlegg I Budstikka.

Det er på høy tid at koronatestene blir mer tilgjengelige, og ingen skal ha dårlig samvittighet for at de ikke får testet seg når de faktisk ikke har råd eller mulighet til å få tak i en test.

Vi må anerkjenne at det fortsatt finnes store ulikheter i verdens rikeste land – selv i en av dens rikeste kommuner.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.