Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Korona sesong X episode Y: Hvorfor gambles det med barna våre?

– Er det rart smitten eksploderer? spør innsenderen. Her fra teststasjonen på Fornebu for noen dager siden.

– Er det rart smitten eksploderer? spør innsenderen. Her fra teststasjonen på Fornebu for noen dager siden.

Foto: TRINE JØDAL

De aller fleste begynner å bli temmelig lei av korona. Av begrensninger. Av å ikke kunne leve normale liv. 

Vi har også bekymret oss over hva isolasjon gjør med ungdommen vår og at det kan ha mye større konsekvenser for dem enn å bli smittet. Samtidig, finnes det ikke en mellomting i forhold til det som gjøres nå?

Jeg fikk melding fra skolen om at de hadde én smittet på min datters trinn. I samme meldingen sto det at de ventet på smittesporings- og testteam. Det var midt på dagen, min datter var på skolen, og jeg regnet med at hun og alle medelever ville bli sendt hjem i påvente av test. 

Det skjedde ikke. Den store, fine, nye planen fra sentrale myndigheter er at alle blir sittende i klasserommene dagen ut. Fire parallelle klasser har friminutt uten noen begrensninger. 110 elever. Der er også to andre klassetrinn. 330 elever.

Skolen var like oppgitt som meg.

Man visste at den som var smittet, trolig hadde fått smitten på en fritidsaktivitet. Der går mange andre som bor i nærmiljøet også. Den smittede har samme omgangskrets som min datter og går i samme klasse. 

Likevel tilsier altså dagens strategi at elevene skulle bli i det trange klasserommet i tre timer til, så de fikk delt så mye smitte som mulig. Der og i skolegården spres smitten rundt slik at de må teste og teste i lang tid fordi nysmittede ikke gir positivt utslag med en gang. I mellomtiden skal alle fortsette å gå på skolen. Er det rart smitten eksploderer?

Min datter har astma. Beskjeden fra spesialisten som følger henne opp, er at hun absolutt bør holde seg unna smitte fordi mulige senvirkninger av korona antas å være veldig mye større enn av vaksinen. 

Astma og allergi er den vanligste kroniske sykdommen hos barn og unge, så hun er definitivt ikke alene. Statistisk har åtte på hennes trinn samme alvorlighetsgrad av astma, litt flere blant de yngre elevene, så la oss anta 30 elever på akkurat denne skolen.

I tillegg kommer alle med allergier. Også mange av dem antas å være mer utsatt for senvirkninger av korona enn «normalen». De utgjør cirka 25 prosent av elevene, altså nesten 30 på hennes trinn og 90 på skolen.

Vi må veie hensyn opp mot hverandre, men hva med en mellomting? Man kunne sendt hjem alle elever på trinnet i det øyeblikket man visste om smitten. Deretter kunne man gjennomført smittesporing så raskt det lar seg gjøre og så forhåpentlig sendt flertallet tilbake på skolen snart som mulig, mens nærkontakter måtte testes først.

Ny tilbakemelding fra skolen: Min datter er definert som nærkontakt. Hun vil bli kontaktet av kommunens smittesporingsteam for å avtale test. 

Myndighetenes drøm om ubegrenset testkapasitet til tross, så er smittesporing og testkapasitet høyst forståelig sprengt. Det kan altså ta sin tid.

I og med at man har bestemt at alle under 18 år unntas smittekarantene, vil min datter og alle andre nærkontakter kunne dra på fritidsaktiviteter i kveld og på skolen i morgen tidlig, selv om de tidligst vet om de er smittet eller ei i morgen ettermiddag.

Forstå det den som kan!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.