Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Konstruktivt utspill om Telenor Arena

Den gang: Telenor Arena klar for fotball i 2008. Nå har eieren utarbeidet et nytt forslag til driftsopplegg for arenaen på Fornebu. FOTO: EVA GROVEN
Den gang: Telenor Arena klar for fotball i 2008. Nå har eieren utarbeidet et nytt forslag til driftsopplegg for arenaen på Fornebu. FOTO: EVA GROVEN

Dragkampen mellom Bærum kommune og Euforum kan være i ferd med å nærme seg en avslutning begge parter kan leve med.

I mer enn tre år har kommunen og eieren av Telenor Arena kranglet om hvorvidt driften tilfredsstiller reguleringsbestemmelsen om at arenaen skal være en «flerbruksarena med kunstgress».

Både kommunens administrasjon og flertallet i planutvalget mente at driftsopplegget oppfylte kravene etter at Euforum anskaffet et Fifa-godkjent kunstgress som kan legges på og tas av etter behov, men i fjor sommer ble vedtaket opphevet av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Fylkesmannen mente at arenaen hovedsakelig må benyttes til idrett på kunstgress.

Les også: Arenaeier unngikk pålegg og bøter med utspill i siste liten

Les også: Peppers til Fornebu

Les også: Stabæk forhørte seg om Telenor Arena: – For dyrt

Der har saken stått siden. Partene har ikke klart å bli enige om tolkningen av begrepet «hovedsakelig».

For egen del har vi hele tiden hatt – og har fortsatt – sans for Euforums argumentasjon. Dersom idretten ikke har økonomi til eller behov for å benytte arenaen et flertall av de dagene den brukes, må det ikke blokkere muligheten for andre arrangementer som kan gjøre driften lønnsom – noe som på sikt vil komme også idretten til gode.

I lengden er det hverken Bærum kommune eller Fylkesmannen som avgjør hva Telenor Arena skal brukes til, men markedet. Fotballen avgjør selv hvor mye fotball som skal spilles i arenaen. Kostnadene er de samme, uansett om arenaen brukes til fotball, messer eller konserter.

Les også: Selg arenaen på Fornebu

Les også: Ulovlighetene i Telenor Arena

Les også: Nå går kommunen til aksjon mot Telenor Arena-eier

Kommunen har likevel valgt å sette hardt mot hardt, og har varslet såkalt ulovlighetsoppfølging om ikke Fylkesmannens pålegg følges.

Nå ser det likevel ut til at arenaeieren kan unngå bøter og pålegg om endringer i driften. I et ferskt brev fra Euforums advokatfirma heter det blant annet at arenaen ikke skal brukes til ikke-idrettslige aktiviteter mer enn 182 dager i året, og det tilbys en leie til publikumsarrangementer på kunstgresset til en tredjedel av gjennomsnittsprisen for konserter. I tillegg skal arenaen øremerkes til fotballaktiviteter et fast antall uker hvert år.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Aksjonsgruppen «Telenor Arena tilbake til folket» lar seg ikke umiddelbart blende av utspillet, og mener at fotballen heller ikke nå blir prioritert i tilstrekkelig grad.

Vi synes likevel at utspillet er konstruktivt og et godt grunnlag for ny behandling i planutvalget før sommeren. Euforum har bidratt med en utstrakt hånd når det gjelder både pris og bruksrett. Bærum kommune bør gripe hånden og om nødvendig gå i dialog med arenaeieren for å sikre et driftsopplegg som tilfredsstiller Fylkesmannens krav.

Vi har lenge trodd at saken vil ende i retten. Nå er muligheten til stede for å oppnå et forlik. Den må benyttes.

Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 1. juni 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.