Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Konstruksjonen Viken skaper trøbbel for Bærum

– I Bærum er vi heldige som har så mange skoler med studiespesialiserende linjer at markedskreftene får fungere på sitt beste og gir skolene hvert sitt særpreg, skriver fylkestingsrepresentant Signe Bakke Sølberg fra Bærum MDG.

– I Bærum er vi heldige som har så mange skoler med studiespesialiserende linjer at markedskreftene får fungere på sitt beste og gir skolene hvert sitt særpreg, skriver fylkestingsrepresentant Signe Bakke Sølberg fra Bærum MDG.

Foto: KARL BRAANAAS

Den nye inntaksordningen til videregående skole er ikke perfekt, men jeg vil berolige Stig Rugset med at makten til å definere hvordan ordningen vil fungere i praksis, fortsatt ligger hos elevene. 

Samtidig er problematikken for Bærum-folk aller mest en konsekvens av hvor lite logisk Høyres konstruksjon Viken er.

Først vil jeg rose alle som har gitt ytret seg om den nye ordningen. Det er uhyre viktig for oss som fylkespolitikere å få tilbakemelding på valgene vi gjør. Jeg er også sikker på at reglene vil bli klarere når selve forskriften kommer på høringsrunde senere.

Jeg vokste selv opp på Kolsås og søkte meg til Nadderud fordi jeg ønsket et miljøskifte. I Bærum er vi heldige som har så mange skoler med studiespesialiserende linjer at markedskreftene får fungere på sitt beste og gir skolene hvert sitt særpreg. 

Det er synd om vi tar fra elevene identitet, og det er derfor viktig for meg å understreke to ting:

1. Elevene bestemmer selv hvordan denne ordningen vil fungere i praksis. Hvis det er slik at de ikke setter pris på garantien for plass på sin nærmeste skole, vil de søke seg til andre steder. Da vil få av nærskoleplassene bli beslaglagt – og det vil bli enklere for andre å søke seg dit. Om elevene søker likt som før, vil det i praksis fortsatt være fritt skolevalg. Om de ikke gjør det, er det grunn til å tro at elevene liker tryggheten i ordningen.

2. For Bærums skyld er det innført et unntak om at skoler som ligger mindre enn 2–3 kilometer unna hverandre regnes som samme nærskole. Det vil si at det vil være lik mulighet til å søke seg til Rosenvilde og Dønski for dem som bor på for eksempel Rykkinn. Det gjør valgfriheten større og hindrer ulogiske grenser mellom skoler i samme område.

Vår verdipolitiske vurdering er at det er viktigere å redusere karakterpresset og å hindre stress rundt for lang reisevei. 

Om dette argumentet høres rart ut, er det fordi det er et hensyn som er mye viktigere i resten av det mangfoldige Viken. 

Det er en kjempestor utfordring å lage en inntaksordning som ivaretar alle behov i Asker, Askim og Austbygdi. Det er fristende å spørre hva det var Høyre tenkte da de tvang gjennom denne fylkesinndelingen de fleste advarte om – og som nå viser seg å skape problemer for Bærum.

Det er på sin plass at Høyre reflekterer litt over hvor vanskelig det er å ivareta lokale behov i en gigaregion der befolkningstettheten er så varierende. Samfunnsgeografisk sett tilhører Bærum hovedstaden. Om vi skulle valgt fritt skolevalg i Viken, må folk i andre deler av fylket reise kjempelangt fordi de har lave karakterer. Da er faren for frafall større.

Om jeg skulle få valgt helt selv, ville jeg lagt ned fylkeskommunen og innført en nasjonal karakterbasert ordning med høye nærskolepoeng eller en ordning som tar utgangspunkt i befolkningstetthet. 

Velgerne i Viken har i motsetning til dette stemt frem partier som ønsker nærprinsippet. Det må vi alle forholde oss til, men jeg skal ta med meg alle tilbakemeldinger fra Bærums-elever inn i den videre prosessen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.