Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Konsekvenser hvis Viken vakler videre

– Dersom Ap i Viken stemmer for videreføring, vil Sp høyst sannsynlig gå ut av fylkesrådet. Hvilken betydning det får for samarbeid i regjeringen kan man også fundere over, skriver Ragnar Molland (til venstre), her med Sps partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Sandvika.

– Dersom Ap i Viken stemmer for videreføring, vil Sp høyst sannsynlig gå ut av fylkesrådet. Hvilken betydning det får for samarbeid i regjeringen kan man også fundere over, skriver Ragnar Molland (til venstre), her med Sps partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Sandvika.

Foto: KARL BRAANAAS

Viken fylkeskommune kom til ved hestehandel for å få Venstre og KrF inn i en borgerlig flertallsregjering. 

Den ble vedtatt med knappest mulig flertall i Stortinget. Fylkestingene i Akershus, Østfold og Buskerud ble overkjørt. Viken hadde ingen tilslutning i befolkningen.

Etableringen kostet 340 millioner kroner, hvorav Viken måtte dekke 290 millioner av egen kasse. 

De partiene som var ansvarlig for sløsing av offentlige midler for etablering av en dysfunksjonell konstruksjon, er de samme som nå kritiserer pengebruk ved oppløsning. Det er noe som heter å ha frekkhetens nådegave! 

Staten har tilbudt seg å betale for oppløsningskostnadene. En stat som flyter over av penger for tiden fra høye strøm- og gasspriser.

Viken var et begrep i vikingtiden, men det er ingen i dag som sier «de er fra Viken». Begrepet skaper ingen identitetsfølelse eller entusiasme.

Da Akershus eksisterte, var vi sikret at midlene ble brukt i fylket. Nå skal Viken ivareta store deler av Østlandet.

Det er også åpenbart at Viken fylkesting og administrasjon har mindre lokalkunnskap om 51 kommuner i Viken enn Akershus hadde i sine 22 kommuner.

– Følte man avstand til Akershus fylkeskommune, så er avstanden mye større til Viken, skriver innsenderen.

– Følte man avstand til Akershus fylkeskommune, så er avstanden mye større til Viken, skriver innsenderen.

Følte man avstand til Akershus fylkeskommune, så er avstanden mye større til Viken. Valgdeltagelsen synker, man kjenner ikke de som styrer.

Ved etablering av fylkesrådet var det enighet om å søke om oppløsning av Viken dersom en ny regjering ville åpne for det. 

Så kom regjeringen på plass, og Arbeiderpartiets Tonje Brenna satte i gang søknadsprosessen. I motsetning til sammenslåingen skulle man denne gang lage en grundig konsekvensanalyse av fylkesdelingen.

Så sprang bomben torsdag 6. januar. Ap i Akershus hadde lest rapporten og funnet at Buskerud og Østfold ville komme dårlig ut. Følgelig vil de gi blaffen i avtalen som ble inngått ved etablering av fylkesrådet og annonserte at de likevel ønsker å beholde Viken selv om regjeringen betaler kostnadene.

Vi hørte intet tidligere om at Buskerud og Østfold fylkeskommuner fungerte dårlig. Nå er de plutselig ikke i stand til å stå på egne ben. 

Solbergregjeringen favoriserte de store fylkeskommunene. For å rette opp i det, utreder regjeringen for tiden en ny modell for finansiering av fylkeskommunene. Med finansminister og kommunalminister fra Senterpartiet bør det ikke være tvil om at også mindre fylkeskommuner vil bli ivaretatt på en god måte.

Jeg deltok på Teams-møte med Senterpartiet i Viken da nyheten nådde oss. Det er ingen overdrivelse å si at den skapte sinne. 

Dersom Ap i Viken stemmer for videreføring, vil Sp høyst sannsynlig gå ut av fylkesrådet. 

Hvilken betydning det får for samarbeid i regjeringen kan man også fundere over. Det gjenstår å se om Arbeiderpartiet i Viken virkelig vil sette alt dette på spill.

Bærum kommune skal gi høringsuttalelse med sluttbehandling i kommunestyret 2. februar. Vi diskuterte Viken på formannskapsmøte i oktober i fjor. 

Nå tror jeg Bærum Høyre ikke vil utfordre moderpartiet og sørge for at Bærums høringsuttalelse går i favør av å beholde Viken. Det betyr ikke så mye. 

Her gjelder det å få Ap til å snu. Det er mye som står på spill, også for Ap.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.