Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Konkurranseutsetting av svømmeopplæring i Bærum

– Arbeiderpartiet mener at man er ute på feil spor hvis man begynner å åpne opp for å konkurranseutsette grunnskoleopplæringen. Selv om det nå «bare» gjelder svømmeopplæringen, skriver innsenderen. Her fra den nye hallen på Rud.

– Arbeiderpartiet mener at man er ute på feil spor hvis man begynner å åpne opp for å konkurranseutsette grunnskoleopplæringen. Selv om det nå «bare» gjelder svømmeopplæringen, skriver innsenderen. Her fra den nye hallen på Rud.

Foto: Joakim S. Enger

Det står ikke bra til med svømmekunnskapen blant stadig flere barn i Bærum.

 Noe ingen foreldre, eller politikere uansett parti for den slags skyld, kan være fornøyd med.

Norges Svømmeforbund estimerer at det trengs cirka 40 timer for at et barn skal bli svømmedyktig. 

– Ap støttet ikke kommunedirektøren og Høyres forslag, skriver Terje Heiestad.

– Ap støttet ikke kommunedirektøren og Høyres forslag, skriver Terje Heiestad.

Foto: HELLE HEIESTAD

I Bærum gir vi barna totalt 28 timer opplæring i løpet av grunnskolen, og kun 18 av disse i løpet av de to første årene svømmeopplæringen skal gis. 

Det mangler med andre ord mange timer i bassenget før man nærmer seg «svømmeknappen».

I de to siste møtene før sommerferien ble vi i hovedutvalget for barn og unge presentert for en mulig løsning for å gi skolebarna i Bærum bedre svømmeopplæring.

Men administrasjonen er ikke villig til å bruke mer penger til flere svømmetimer. Forslaget til løsning er derfor å konkurranseutsette, det vil si å sette ut hele svømmeundervisningen for elevene i 1.–4. klasse på anbud. 

Og det uten at hverken tenkte krav om kompetanse eller annet fulgte forslaget.

Det er noe som heter at formålet helliger middelet. Når man i denne sammenhengen skal overføre tre ansatte og kompetente svømmelærere til andre oppgaver for at personer uten pedagogisk utdanning skal kunne ta over undervisningen, er vi i ferd med å innføre en ny standard og nye krav for det å være lærer i grunnskolen. 

I Bærum har vi til nå hevet fanen høyt og krevd at elevene skal få obligatorisk og lovpålagt undervisning av faglærte pedagoger, med kompetanse innen det faget de underviser i. For opplæringsloven slår fast at det er utdannede pedagoger som skal lede undervisningen – ikke ufaglærte.

Arbeiderpartiet mener at man er ute på feil spor hvis man begynner å åpne opp for å konkurranseutsette grunnskoleopplæringen. Selv om det nå «bare» gjelder svømmeopplæringen. 

Hva blir det neste faget som står for tur – musikk, heimkunnskap eller matematikk?

For hva blir så da det neste faget som står for tur – musikk, heimkunnskap eller matematikk? Det finnes jo både dyktige musikere, kokker og matematikere der ute.

Arbeiderpartiet støttet ikke kommunedirektøren og Høyres forslag som ville medføre at fast ansatte og utdannede lærere blir fjernet fra stillingene sine. 

Vi ba derimot administrasjonen om å komme tilbake til hovedutvalget med en sak som gir svar på kostnadene ved at timeantallet for begynneropplæringen i svømming blir utvidet til 40 timer, innenfor den rammen for undervisning vi har i dag. 

For både det, og andre forslag til løsninger som ikke avhang av konkurranseutsetting, manglet helt fra administrasjonen. Og valg uten reelle alternativer, med noe som så inngripende som å åpne for å konkurranseutsette deler av den pålagte undervisningen i grunnskolen vår, kan vi ikke støtte. 

Vi har derimot foreslått å øke antallet svømmetimer og ansette flere svømmelærere i tillegg til de vi har i dag. Noe vi er villige til å finne plass til i budsjettet, for så viktig er det å lære barna våre å svømme.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.