Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Konkurranse er sunt,  men vilkårene må være like

Hvorfor bruker ikke alle legene det topp moderne laboratoriet til Bærum sykehus, spør John Kjekshus, leder i Venneforeningen for Bærum Sykehus.

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Bærum sykehus' nye helautomatiserte laboratorium har stor kapasitet, likevel bruker bare halvparten av de 150 allmennlegene i Asker og Bærum sykehuslaboratoriet. Fürst laboratorium er den store konkurrenten. 

Det er fritt laboratorievalg i Norge. Men hvorfor bruker ikke alle legene Bærum sykehus’ topp moderne laboratorium? 

Blodprøvene rekvireres likt, de bestilles fra dataskjermen på legekontoret og hentes flere ganger daglig, analyseres og kommer på legens datamaskinskjerm som regel samme dag. Avvikende prøveresultater blir meddelt over telefon. Det er spesialister tilgjengelig for å diskutere prøveresultatet. 

Takstene for prøvene er de samme. Men det er viktige forskjeller. Og djevelen ligger i detaljene. Analysene på sykehuset lagres i databasen der og er tilgjengelige for legene på sykehuset. Innlegges pasienten, slipper en å ta prøvene på nytt. 

Prøvene til Fürst går ikke til sykehuset. Bærum sykehus har, i motsetning til Fürst, åpent 24 timer i døgnet, 7 dager i uken med døgnvakt. Sykehuset varsler om avvikende prøver, også om natten. Dette har hatt avgjørende betydning for pasienter. Nattevakter veier tungt i budsjettet på Bærum sykehus. Men for sykehuset og pasientene er det viktigste at alle prøvesvarene er tilgjengelige når det haster.

Hvorfor er ikke alle legene lojale mot sykehuset?

Laboratoriet på Bærum har utdannelsesplikt for leger og bioingeniører. Dette slipper de private laboratoriene. De private kjører ikke de vanskeligste prøvene, som de private sender fra seg. De private laboratoriene er en ren gullgruve. 

Investeringsselskapet Ferd er hovedeier i Fürst. Helse Sør-Øst på Hamar har avtale med Fürst og overfører 300 millioner kroner før en eneste prøve er analysert. 

Så hvorfor er ikke alle legene lojale mot sykehuset? 

Med lojale allmennleger ville inntektene gått rett tilbake til sykehuset i stedet for utbytte hos investorer. Viktigst er likevel at pasientene som innlegges på sykehuset om natten, har fullt oppdaterte prøver. 

Hvorfor velger nesten halvparten av allmennlegene å sende prøvene til Fürst? Rett og slett fordi Fürst ikke bare har satset på laboratoriet, men også på informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). 

I Vestre Viken HF er IKT-løsningene faglig forsvarlige, men mindre brukervennlig enn det som Fürst tilbyr. Bærum sykehus har satset på et hypermoderne og effektivt laboratoriesystem, uten at detaljene som gjør det enkelt for brukerne (allmennlegene) er på plass. Det er Helse Sør-Øst på Hamar og Vestre Viken HF i Drammen som bestemmer hvilke IKT-løsninger sykehuslaboratoriene skal bruke, men med dobbel styring tar arbeidet tid, og i mellomtiden synes noen fastleger at de sparer litt tid på å sende prøvene til Fürst. 

Vestre Viken har på mange områder vært gunstig for sykehuset, men det sitter fortsatt langt inne å la det enkelte sykehus få mer av styringen av viktige funksjoner som angår pasientene. 

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.