Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kongen kommer hjem

Kronsprins Olav var den første av kongefamiliens medlemmer som kom hjem igjen til Norge etter kriger. I 1945, kom kong Haakon, sammen med kronprinsesse Martha, prinsessene Ragnhild og Astrid, og prins Harald. 

Denne dagen skulle hele familien vår til Oslo, og være med på festlighetene. Garderoben vår var nedslitt etter 5 år med krig. En hadde brukt det en hadde, og jeg hadde fått en vinterkåpe sydd av et ullteppe. Kaninskinn ble også brukt til å pynte opp. Vi hadde en tante som var flink til å sy, og nå skulle vi til byen for å feire, og vi skulle stases opp. Jeg vet ikke hvem som hostet opp noen hvite lakener, men tante sydde kjeledresser med kalotter, både til søsteren min og meg. De var hvite. Lakener var hvite på den tiden. I hvert fall var de det når de var nye. Vi ble så fine, syntes vi, helt til vi sto på Karl Johan, like ved Stortinget, på den andre siden av gaten. Ved siden av oss sto det noen gutter, vi var i den alderen som hadde begynt å titte litt på det andre kjønn, men fikk oss en rask nedtur, for en av guttene sa med et stort flir:

- Jasså, er dere bakerne fra Møllhausen?

Det vi trodde var beundrende blikk, der vi sto i finstasen vår, endte med et gedigent nederlag. Det må nok ha gjort et inntrykk - evigvarende - for både søsteren min Irene og jeg husker det enda. Det tok ikke lang tid før kjeledressene og kalottene med, ble farget blå.

Om kvelden var det fyrverkeri på Slottsplassen, dette ble den eldste søsteren min og jeg snytt for, vi måtte være igjen i Maridalsveien for å passe på den yngste søsteren. Vi så fyrverkeriet fra vinduet, men vi ville jo helst ha vært nede i byen.

Da kongefamilien kom hjem i 1945 kjørte de i åpen bil, A1, og vinket til oss alle. I år, 2020, så jeg på TV 17. mai, og så kong Harald og Sonja komme kjørende ned Karl Johan og vinket. Det var samme bilen, A1. Hyggelig gjensyn, og hyggelig familie.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.