Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kommunereform og regionsreform

VEIEN VIDERE: Askers ordfører Lene Conradi forhandler med Røyken og Hurum, mens kommunalminister Jan Tore Sanner ikke utelukker tvang for å gjennomføre kommune- og regionsreformen. FOTO: KNUT BJERKE

Arbeidet med kommunereformen går sin gang i både Asker og Bærum.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 14. april 2016.

Asker har allerede kommet langt på vei, og starter i morgen reelle forhandlinger med Røyken og Hurum om sammenslåing. Her deltar ikke Bærum, ettersom Hurum har satt foten ned for en storkommune der Bærum blir storebror.

Parallelt gjennomfører de tre kommunene en innbyggerundersøkelse – i Hurum blir det sogar en rådgivende folkeavstemning. Skulle forhandlingene og innbyggerundersøkelsene munne ut i et ønske om sammenslåing, blir trolig kommunestyremøtene i Asker, Røyken og Hurum i juni en ren formalitet. Her vil Asker/Røyken/Hurum bli vedtatt som felles ønske fra de tre kommunene.

Les også: Røyken heier på Asker

Les også: Oslo må med i regionreformen

Les også: Bærum skvist ut av det gode selskap

Det finnes selvsagt gode argumenter for en slik sammenslåing. Røyken og Hurum trenger arbeidsplasser, men har ubenyttede arealer til boliger og næringsliv. Asker har arbeidsplasser, men trenger arealer.

I våre øyne er likevel en slik sammenslåing problematisk for Askers del ved at kommunen fusjonerer med to kommuner som i dag er en del av Buskerud fylke.

Kommunereformen er nemlig også en regionsreform, og foreløpig er den fremtidige regionsstrukturen rundt Oslofjorden i det blå. I forrige uke kom det frem at kommunalminister Jan Tore Sanner vil erstatte dagens 19 fylker med ti regioner, men han ville ikke «tegne et kart». I stedet oppfordret han fylkespolitikerne til selv å ta lederskap.

Akershus har tatt initiativ til å danne felles fylke med Oslo, men byrådsleder Raymond Johansen har avvist frieriet fra fylkesordfører Anette Solli. I stedet snakker Akershus med Østfold og Buskerud.

Før sommeren skal fylkestinget ta stilling til om Akershus skal fortsette på egenhånd eller slå seg sammen med Østfold eller kanskje både Østfold og Buskerud.

Les også: Asker og Bærum kan gå hver sin vei

Les også: Oslo må med i regionreformen

Les også: Akershus er forsteinet

Det er altså fullt mulig at Asker gjennom den pågående prosessen er i ferd med å melde seg ut av den regionen kommunen har størst interesse av at fungerer godt, ikke minst på samferdselssektoren.

Anette Solli har understreket at Akershus kan samarbeide nært med Oslo, selv om de ikke blir et felles fylke. Erfaringen viser dessverre det motsatte.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Ikke minst når det gjelder transport og samferdsel har Oslo og Akershus lenge nærmest skreket etter et felles regionalt nivå. Fornebubanen er det beste eksempelet på prosjekter som blir kasteballer – og dermed trenert – fordi Oslo og Akershus ikke vil eller kan snakke sammen.

Sanner har latt det skinne igjennom at han er villig til å bruke tvang der fylkeskommuner som naturlig bør slå seg sammen, ikke gjør det frivillig. Spørsmålet er om han vil gå så drastisk til verks at han slår sammen Oslo og Akershus.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 14. april 2016.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.