Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kommuneøkonomien går så det suser

Kari Sofie Bjørnsen (54) fra Asker står på 8. plass på Høyres valgliste i Akershus.

Kari Sofie Bjørnsen (54) fra Asker står på 8. plass på Høyres valgliste i Akershus.

FOTO: PRIVAT

God og forutsigbar kommuneøkonomi er avgjørende for at kommunene skal kunne levere gode tjenester til innbyggerne, uavhengig av hvor i landet man bor. 

Høyre sørger for at den økonomiske situasjonen i kommunesektoren er god. Jeg er lei av at lokalpolitikere fra venstresiden stadig bløffer og kommer med usanne påstander om kommuneøkonomien. 

Senest i kommunestyret i Asker på forsommeren der det kom påstander om at regjeringen utarmer kommunene. 

Det er rett og slett ikke sant! Siden 2013 har kommunesektorens frie inntekter blitt styrket med mer enn 35 milliarder kroner. De frie inntektene er inntekter som kommunene og fylkeskommunene kan disponere fritt uten andre føringer fra staten enn gjeldende lover og regler. 

I perioden 2014–2020 har Asker og Bærum hatt en gjennomsnittlig årlig realvekst i frie inntekter på 0,8 prosent. 

Flere frie inntekter gir makt til lokalsamfunnet og lokale folkevalgte til å forme tjenestene til innbyggerne i kommunen sin. Som Høyre-politiker mener jeg dette er et viktig premiss for det lokale selvstyret.

Kommunesektoren hadde nesten 70 milliarder kroner på bok ved inngangen til 2020, mot cirka 30 milliarder kroner i 2013. Høyre har dermed satt kommunene i stand til å satse på barnehager, skole og eldreomsorg i større grad enn før. 

I Høyre-styrte Asker og Bærum har dette gitt seg utslag i gode tjenester til innbyggerne over lang tid, med høye scoringer i innbyggerundersøkelser. 

Det betyr ikke at ting ikke kan bli bedre! Vi jobber hver dag for at våre innbyggere skal få det enda bedre, og da er en solid kommuneøkonomi et viktig fundament.

Færre og færre kommuner er dårlig stilt økonomisk, og i dag er kun 15 kommuner registrert i Robek-listen, som registrerer kommunene som er i økonomisk ubalanse. Til sammenligning var tallet 46 i 2013. 

En solid kommuneøkonomi gagner ikke bare dagens innbyggere, men bidrar også til å ruste opp til glede for fremtidige generasjoner. Både eldreomsorg og skole vil ha store investeringsbehov fremover.

Høyre i regjering vil fortsatt gi kommunene og fylkeskommunene en vekst i frie inntekter som kommunen kan bruke på det de mener er viktigst.

Jeg er glad for at vi har en regjering som stiller opp for kommunene, slik at kommunene kan fortsette å levere gode tjenester til innbyggerne. Vi har sett dette ikke minst i pandemihåndteringen, der regjeringen har kompensert kommunene fullt ut for de ekstra kostnadene pandemien har medført.

Høyre vet at de fleste beslutninger tas best lokalt, der de som har lokalkunnskapen kan prioritere pengebruken. 

Min oppsummering er at norsk kommuneøkonomi aldri har vært bedre enn de siste årene med Høyre i regjering.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.