Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kommunene må bidra til å styrke yrkesfag

– Asker og Bærum Rød Ungdom krever høyere lønn til lærlinger, skriver innsenderen. Her foran Eikeli videregående fra venstre William Vladislav Skeid, Elliot Kjeldstadli, Gina Karst Eie og Elias Siebke Branæs.

– Asker og Bærum Rød Ungdom krever høyere lønn til lærlinger, skriver innsenderen. Her foran Eikeli videregående fra venstre William Vladislav Skeid, Elliot Kjeldstadli, Gina Karst Eie og Elias Siebke Branæs.

FOTO: PRIVAT

Å velge yrkesfag er nå utrygt fordi en ikke kan vite om en får fullføre utdanningen sin, men kommunen kan gjøre det tryggere. 

Yrkesfag er en god måte å få unge ut i arbeidslivet og få utdanning og jobb fort, men det er ikke like lett for alle å få lærlingeplass. Lærlinger er lavtlønte, og i 2020 fikk bare 76 prosent av elever læreplass, en nedgang med 2 prosentpoeng fra 2019.

Ungdommen er fremtidens arbeidskraft, og da passer det ikke at lærlinger får så dårlig betalt som de gjør. 

Særlig frisørlærlinger kommer dårlig ut. De som tar denne linja på Rud videregående, kan forvente å bli betalt kun 57,84 kr timen i løpet av det første året som lærling, ifølge Fagforbundet.

Norge kommer til å mangle tusenvis av fagarbeidere om kort tid. Det siste vi trenger er at elever kvier seg for å velge yrkesfag på grunn av dårlige arbeidsvilkår. 

Lærlinger skal lære av å jobbe i for eksempel en bedrift, men en skal kunne leve av å jobbe 37,5 timer i uken som alle andre.

Å være lærling er en del av utdanningen, så vi trenger flere læreplasser for å opprettholde opplæringsloven, som sier at alle har rett til videregående utdanning.

Statistikken til Statistisk sentralbyrå for elevene som startet på videregående i 2013, viser at blant elevene som startet på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene, fullførte 87,5 prosent i løpet av fem år. Mens av elevene som startet på et av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene, fullførte 67,5 prosent i løpet av seks år. Altså 20 prosentpoeng lavere sammenlignet med elevene på studieforberedende.

Noe av grunnen til dette er at mange yrkesfagelever ikke får læreplass. Ifølge regjeringen sto én av fire yrkesfagelever som søkte om læreplass, uten i 2020. Om kommunen kun inngår kontrakter med lærlingebedrifter, kan de være med på styrke utdanningen til fagarbeidere.

Vi i Asker og Bærum Rød Ungdom krever høyere lønn til lærlinger, en lønn som det går an å leve av.

Vi vil også lovfeste retten til lærlingeplass og jobbe for flere lærlingeplasser i det offentlige samtidig som det blir mer attraktivt for andre bedrifter å ha lærlinger, ved at for eksempel kommunene kun skal benytte seg av lærebedrifter.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.