Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kommunen bundet til masten på Fornebu

Lene Schmidt mener Obos har gjort en svært god utbyggingsavtale med Bærum kommune på Fornebu.

FOTO: PRIVAT

Så har vi fått bekreftet det vi har fryktet når det gjelder planprosessen for KDP3 Fornebu. Jørgen Astrup og Ole Martin Bystrøm ved NMBU har i sin masteroppgave konkludert med at Bærum kommune i praksis har vært bundet i sitt planarbeid av utbyggingsavtalen med Obos når det gjelder antall boliger. 

De har studert forhandlingsprosessen mellom kommunen og Obos. Kommunaldirektør Arthur Wøhni er i rapporten sitert med følgende: «Forutsetningen for å inngå avtalen er jo at det blir 11.000 boliger. Hvis kommunen da velger 9.000 eller 10.000 boliger, så ligger det press der dersom kommunen ikke går med på det. Da må det reforhandles. Våre politikere vil nok si at det ligger en binding der på 11.000 boliger».

Svært god avtale

Tydeligere kan det neppe sies. Astrup og Bystrøm har gjort egne økonomiske beregninger og kom frem til at Obos « … fint kunne klart seg med en merregulering på 670 boliger fra KDP 2 til KDP 3 – eller 1.700 boliger færre enn kravet». Obos har, som de påpeker, gjort en svært god avtale. 

Obos stilte krav om merregulering på 2.400 boliger for å bidra til bygging av skoler og barnehager. Med tilsvarende merregulering på de øvrige tomtene ga det totalt 11.000 boliger. Når det gjelder medvirkning sier forfatterne at «påvirkningskraften til befolkningen er særdeles liten» når det gjelder antall boliger.

Advarte

Planrådsgruppe Fornebu advarte i sin rapport fra 2015 mot at utbyggingsavtaler kan binde kommunen i sitt planarbeid og skape et demokratisk underskudd. Det er svært beklagelig at det er nettopp det som har skjedd, ikke bare for nåværende og fremtidige beboere på Fornebu, men for tilliten til myndighetene og demokratiske prosesser.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.