Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kommunegården – en gladsak?

Artikkelforfatteren mener det er ganske spesielt å rive et 30 år gammelt bygg ned til bærende konstruksjoner og bruke en milliard til gjenoppbygging.

FOTO: KNUT BJERKE

Kim Zimmer fra MDG og medlem av planutvalget hadde et innlegg fredag 29. november hvor han omtalte riving og gjenoppbyggingen av kommunegården som en gladsak.

Å rive et 30 år gammelt bygg ned til bærende konstruksjoner og bruke 1 milliard til gjenoppbygging er ganske spesielt. Verdien av det man lar stå utgjør neppe mer enn 20 prosent av totalverdien. Det nye bygget er planlagt å holde energiklasse A og klassifikasjon «Breeam Outstanding», hvilket vil øke kostnadene med 10–20 prosent, ifølge Høyres Mathias Weseth. Økonomisk sett er det ingen grunn til jubel.

I klimasammenheng er det heller ingen grunn til å juble. «Å benytte eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden», sier Katharina Brandslev i Grønn Byggallianse. Utslippene med eksisterende bygg er gjort for lenge siden. Ombyggingen vil kreve betydelige utslipp, selv om betong- og stålkonstruksjoner beholdes.

Da kommunegården sto ferdig i 1990 skulle den romme 700 personer og de fleste kommunale etater. Den nye kommunegården skal ha arbeidsplass til 1.300 personer. Det sier noe om vekst i byråkratiet over 30 år. Disse skal ha «free seating» og «clean desk», dvs. ingen fast arbeidsplass og alt samlet på pc.

Under forskerforbundet.no finns en mengde kritiske artikler om dette. For arbeidstagere og team som krever løpende kontakt kan det fungere. For fagprofesjonelt arbeid som krever konsentrasjon fungerer det dårlig. For sistnevnte gruppe viser forskning (Folkehelseinstituttet og Statens arbeidsmiljøinstitutt) inntil 30 prosent lavere produktivitet, mindre tilfredshet, økt stress og sykefravær. Jeg må håpe på at kommunens ansatte har hatt reell innflytelse på prosessen.

I en kontorbedrift utgjør lønnskostnader 80–90 prosent av totalkostnaden. Det skal derfor ikke stor reduksjon av produktiviteten til før regnestykket blir negativt.

Avgjørelsen er tatt og den nye kommunegården blir sikkert noe kommunen med stolthet vil vise frem. De økonomiske og trivselsmessige sidene med prosjektet vil man nok neppe snakke om.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.