Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Knekket av giftig cocktail

Asker kommune gjorde flere feilvurderinger av engasjementet i Asker Skiklubb, skriver Lars-Erik Nygaard.

Foto: Karl Braanaas

Asker kommune gikk på et stygt nederlag på Føyka. Annet var knapt å vente.

Kommuneledelsen trengte at to av tre medlemmer i Asker skiklubb stilte seg bak deres visjon for byutvikling på Føyka og en fremtid på et nytt idrettsparadis på Drengsrud. I stedet stemte 58 prosent mot kommunens prosjekt på Asker skiklubbs ekstraordinære årsmøte onsdag. Resultatet er vitnesbyrd om kommuneledelsens manglende situasjonsforståelse, samt undervurdering av strømninger som råder og kommunikasjonsutfordringen.

Som nabo til Føyka og aktiv i skiklubben har jeg fulgt prosessen og debatten tett. Underveis har det kommet frem mye som har varslet kommunens mageplask. Noen synder er små, andre på grensen til utilgivelige:

Ubalanse. For mange av medlemmene i ASK innebar avtalen med kommunen om salg av Føyka, et salg av arvesølvet. For noen nærmest en skilsmisse. Motytelsen ble opplevd som omtrentlig, usikker, uklar og uforpliktende for kommunen.

Rolleforvirring. Kommunens ledende stemmer kom i betydelig grad fra byråkratiet, for eksempel om konsekvensene av et «nei» til avtalen. Inntrykket av at byråkrater drev politikk, festet seg tidlig – og provoserte.

Beskrivelse av konsekvenser ved et «nei» ble oppfattet som trusler fra kommunen. Det irriterte mer enn det skremte.

Beskrivelsen av avtalen ble oppfattet som kommunetoppenes skjønnmaling. Beskrivelsen av hvordan klubbens interesser skulle bli var ivaretatt, var ikke troverdig nok.

Undervurderte «Vet hva vi har, ikke hva vi får»- prinsippet.

Undervurderte usikkerheten. Kommunen besvarte tvil hos ASK-medlemmer om hva som faktisk kunne bygges på erstatningsområdet, med «det skal vi ordne senere». Det holdt ikke.

Undervurderte følelsene. Føyka har vært sentrum for sterke opplevelser. Kommunens oppfordring om å sette gode følelser til side for rasjonell tenkning, skapte irritasjon hos mange.

Undervurderte engasjement. Og det selv om et uvanlig sterkt engasjement for sentrumsutviklingen ble tydelig allerede under reguleringsprosessen for Føyka.

Undervurderte skepsis til politikernes egenrådighet etter for eksempel kommunesammenslåingen.

Undervurderte eliteskepsis. Politikernes ord og forsikringer ikke har samme vekt som før, ei heller i Asker

Mange i ASK har dårlige erfaringer med kommunal behandling av klubbens interesser: Sollianlegget, krav om betaling for barn- og unges bruk av kommunale anlegg, manglende vedlikehold av anlegg for å nevne noe. Kommuneledelsens iver etter å få mest mulig inn på minst mulig plass har flere reagert på. Og utbyggingsplanens bevegelse i retning av mer utbygging og mindre idrett og park i Asker sentrum har vært i øyenfallende for mange.

Følelser, usikkerhet, skepsis og irritasjon er en giftig cocktail.

Asker kommune fikk hint i massevis. Ledelsen gjorde sikkert sitt beste. Men det var ikke nok til å unngå at cocktailen ga massiv bakrus dagen derpå.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.