Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kloakken kan erstatte brenning av skog

OMVISNING: Anne Hilde Røsvik (i midten), på omvisning hos Veas på Bjerkås i november 2017.

30. januar vedtok vi i Asker kommunestyre en løsning for å øke kapasiteten og få på plass en bedre løsning for å etablere foredling og salg av Veas’ gass som en markedsrettet økonomisk aktivitet, i form av et eget aksjeselskap.

Miljøpartiet De Grønne er svært positive til de nye planene for Veas i Asker. Bygningsrådet har behandlet saken med sikkerhetssoner og ny plassering av gassanlegget, så vi er allerede i gang med å få til en utvidelse.

Les også: Får 40 mill. for å forvandle kloakk til biogass

Les også: Her kan en av Norges største biogassfabrikker komme

Les også: Sats på bioøkonomi

Biogass har kommet litt i skyggen av importert biodrivstoff, med «usikker global klimaeffekt», som Regjeringen skriver i statsbudsjettet for 2018.

Biodiesel lages av palmeolje, raps, mais og noen ganger grot (topper og grener fra skogsbruk).

Biodiesel beslaglegger matjord, fører til nedhugging av regnskog og har blitt en stor belastning for nordisk skog.

Det har gått så langt i noen av våre naboland at de har måttet gjødsle skog …. Fordi man har utarmet den.

Dessverre har biodieselsalget skutt i været nok uten at vi politikere klarte å forutse dette skje og har heller ikke klart å stoppe det.

I motsetning til for biodiesel er biogass positivt for både klima, jordbruket og naturen.

Biogass fra avfall har dokumentert 90 prosent klimakutt, med potensial for enda bedre.

I tillegg til effektiv vannrensing og miljøvennlig energi medvirker Veas til at næringsstoffer bringes tilbake til kretsløpet.

I biogassanleggene produseres det i tillegg biogjødsel og næringsrik jord. Dermed blir næringsstoffer fra kloakk resirkulert, og god matjord bygges opp – kretsløpet er fullført.

Når denne jorda erstatter kunstgjødselbruk bidrar det til ytterligere reduserte klimagassutslipp.

Forholdene er gode på Bjerkås for å kunne lage biogass som forsyner Vollenbåten og flere ruter i fremtiden, samt Ruter-busser i regionen.

Det er viktig at vi som politikere gjør at Veas får et stabilt og forutsigbart marked, ved at vi sikrer at anbudene våre legger til rette for å prioritere slike miljøvennlige produkter.

Veas er en kompetansebedrift og en viktig aktør i biogass-clusteret og blant selskaper som satser på sirkulærøkonomi i Asker.

Vekstpotensialet og potensial for nye arbeidsplasser innen biogass er stort. Derfor er det veldig bra at det nå foreligger en investeringsbeslutning.

Veas er kanskje litt beskjedne i kapasiteten de nå investerer for, 85 GWh, basert på at de i dag produserer 70 GWh. Det er viktig å ha nok muligheter for å vokse.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Da jeg vokste opp i Bamble i Telemark, skrev vi «La lykken gro som gresset bak do» i minnebøkene – fordi det var jo alltid bak utedoene at den mest næringsrike jorda ble til og de største blomstene og det grønneste gresset vokste. Veas og andre biogassanlegg aktualiserer lykke-rimet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.