Klimavalg og klimatilpasning i Akershus

ADVARER: – Regnskyll vil skape overvann og flom i et slikt omfang at vi må regne med dødsfall de nærmeste tiårene, skriver MDG-politiker Øyvind Solum. FOTO: CF WESENBERG

ADVARER: – Regnskyll vil skape overvann og flom i et slikt omfang at vi må regne med dødsfall de nærmeste tiårene, skriver MDG-politiker Øyvind Solum. FOTO: CF WESENBERG

Av

Årstemperaturen i Akershus vil i løpet av århundret øke med 4 grader, og snøsesongen blir to-fire måneder kortere.

DEL

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utarbeidet klimascenarioer for byene langs Oslofjorden, og slår fast at regnskyll vil skape overvann og flom i et slikt omfang at vi må regne med dødsfall de nærmeste tiårene.

Les også:

Bildeserie

Kraftig regn i Asker og Bærum

REGNVÆR

Les også: Å sette seg ytterst

I tillegg kommer omfattende materielle skader. Dødsfall kommer av ulykker som følger av at infrastruktur bryter sammen.

I Oslofjorden må vi regne med en halvmeter stigning, forutsatt at vi hindrer videre temperaturøkning.

Det er knapt mulig å dimensjonere rørsystemer slik at de raskt nok får unna regntoppene, som kommer hyppigere og kraftigere.

Gjenåpning av bekkefar, ivaretagelse av grøntområder, supplert med betydelige innslag av grønne, bevokste tak, vil dempe de sterkeste utslagene av regnskyll og er viktige bidrag til å avverge skader, og må inn i nye prosjekter og planer.

Samtidig gir det positive bieffekter for dyr og insekter – og menneskers trivsel. Når flere bor tettere, er det viktigere enn noen gang at vi ikke lager asfalt- og betong-ørkener, men utformer grønne og tiltalende tettsteder.

På tross av økende klimaendringer vil stortingsflertallet åpne nye oljefelt – selv om verden har funnet mer olje enn vi kan ta opp, og verdenssamfunnet må ta affære for å begrense eskalerende klimaendringer, som forsterker flyktningstrømmene.

Heller enn å påkoste ny leteboring bør vi satse på annet næringsliv, som i øvrige skandinaviske land, slik at vi ikke blir akterutseilt den dagen oljen ikke gir vesentlige inntekter.

Miljøpartiet De Grønne vil løfte klimaarbeidet høyere på dagsordenen, for å bidra til at de som kommer etter oss skal oppleve samme velferd, trygghet og valgfrihet som oss selv.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Og vi har blant våre sentrale saker å jobbe for grønne og klimasmarte kommuner, slik at vi som bor her, uansett skal ha best mulig liv i årene fremover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags