Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Klimastrategi i Bærum

BILKJØRING: – Når vi varmer oss med oljefyr, kjører bensinbil, flyr til Thailand eller lager sement, bidrar vi til store eller små utslipp av CO2, skriver innsenderne. Her fra E18.

Onsdag 28. februar skal kommunestyret i Bærum vedta en Klimastrategi for perioden 2018 til 2030.

Rådmannens forslag er veldig godt på mange områder og har med ambisjoner som ikke var aktuelle i Bærum så sent som for tre år siden.

Les også: Vi trenger mer klimavennlige bygg i Bærum

Les også: En klimaklok fremtid i Bærum

Les også: Indirekte utslipp – hva er det?

Samtidig som økt nedbør og stormer viser oss at klimaendringene påvirker oss mer eller mindre hver dag, blir også Rådmannen stadig mer oppmerksom på viktigheten av at kommunen bidrar for å bremse den farlige utviklingen.

Når vi varmer oss med oljefyr, kjører bensinbil, flyr til Thailand eller lager sement, bidrar vi til store eller små utslipp av CO2 som gjør kloden litt varmere.

Dette er noe Bærum kommune skal gjøre noe med. Samtidig peker Rådmannen på en rekke handlinger vi i Bærum foretar oss, som indirekte fører til et mye større CO2-utslipp enn de som kommer direkte av våre handlinger, slik som nevnt.

I et internasjonalt samarbeid Bærum kommune deltar i, kalt Global Covenant of Mayors for Climate & Energy, heter det at vi skal «Dokumentere egne og innbyggernes aktiviteter, for eksempel reisevaner og energibruk».

Her inngår altså både lokale og indirekte utslipp. Når kommunen går foran med klimakloke valg kan vi håpe at innbyggerne blir inspirert og tar etter.

MDG, Arbeiderpartiet, Venstre og Rødt foreslår 36 konkrete forbedringer til Rådmannens klimastrategi.

Dette for at det endelige vedtaket skal bli en enda mer ambisiøs strategi.

Her heter det at «Innen 2020 skal kommunen ha utarbeidet en plan for reduksjon av indirekte utslipp».

Siden indirekte utslipp utgjør bortimot ni ganger så mye CO2 som de direkte utslippene våre, vil dette kunne bli den viktigste og mest effektive del av kommunens strategi for å bremse klimaendringene.

Kombinerer vi dette med bedre kildesortering, innsamling av avfall samt differensiere avfallsgebyrer, da er vi på vei mot en grønnere og en mer klimaklok kommune som vi alle kan være stoltere av.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det skal lønne seg å produsere lite avfall!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler