Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Klimakrisen blir løst gjennom handling og samarbeid

Cambi, Tomra og FutureBuilt og deres samhandling med næringsrådet og kommunen bringer Asker nok et steg frem i kappløpet mot klimakrisen, mener partiets kandidat Daniel Fladvad.

FOTO: PRIVAT

Klimakrisen er en global krise hele menneskeheten må håndtere sammen. Enten det er stat, kommunalt eller privat.

Vi hører mange si: «Uansett hva vi gjør er det nytteløst fordi Kina, USA og India alene slipper ut nesten halvparten av alle klimagassene i verden». Det er på mange måter riktig, likevel er det en annen sannhet vi burde se på. Måler vi klimagassutslipp per innbygger, slipper Norge ut betraktelig mye mer enn både Kina og India. Vi som bor lokalt har derfor et viktig ansvar globalt. Asker skal redusere klimautslippet med 50 prosent innen 2030. I tillegg skal vi jobbe for å redusere matsvinn i hele kommunen med 30 prosent innen samme tidsperiode.

Blå klimapolitikk består av å involvere alle aktørene som ønsker å bidra til å skape en grønnere fremtid. Det handler om at stat og kommune holder seg til sine forpliktelser. Det har både regjeringen og Asker kommune levert på, enten det gjelder storsatsing på å fjerne plast fra havet eller mindre satsinger som å skifte gatelys til LED-lys. Samtidig er det vel så viktig å la alle andre aktører få slippe til for å bidra med løsninger.

I Asker har vi flere gode historier som beviser at alle har et miljøvennlig bidrag og at vi sammen kan løse klimakrisen, så lenge grunnlaget er til stede:

FutureBuilt er et samarbeidsprogram mellom en rekke aktører som jobber med å utvikle klimavennlige bygg som har minimum 50 prosent mindre klimagassutslipp. De har utviklet Kistefossdammen barnehage i Heggedal, som er Norges første offentlige plusshus. Likeså står de bak arbeidet med Holmen svømmehall, som er Norges mest energivennlige svømmehall, ved hjelp av brønner og solcellepanel.

Tomra har hovedkontor på Drengsrud og utvikler sensorsystemer. De er allerede kjent for sin suksess med pantemaskiner, der de er verdensledende på området. Samtidig jobber de med å redusere matsvinn gjennom utvikling av sensorer. Eksempelvis at fine epler blir sortert til ferskvaredisken, mens mindre fine epler ender i juice produksjon.

Cambi har kontor i Asker sentrum og produserer, installerer og drifter anlegg som skaper nytteverdi av søppel, matavfall og slam. Det kan gjøres ved at matavfall blir gjort om til biogass, som så blir brukt i busser.

En viktig del av Asker Høyres klimapolitikk er å legge til rette for at alle skal få bidra med gode løsninger. Cambi, FutureBuilt og Tomra er medlem av Asker Næringsråd. De symboliserer suksessen ved at god samhandling mellom næringsrådet og kommunen, og bringer nok et steg frem i kappløpet mot klimakrisen.

Det er mange klima- og miljøengasjerte i den nye storkommunen vår, vi er blant dem. Vi tror at klimakrisen blir løst gjennom handling og samarbeid. Kommunen skal bidra med å sette i verk de tak som trengs, men det er minst like viktig å sette rammene for at alle de som føler et kall til å bidra med klimavennlige løsninger, skal få muligheter til å handle innovativt og effektivt.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.