Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Klimaet bedres ikke ved å ta fra bestemor kjøttkakene

Judith Horntvedt påpeker at Asker Frp jobber for at alle sykehjem skal ha eget kjøkken.

FOTO: PRIVAT

Frp tror ikke at å ta kjøttkakene fra bestemor vil redde klimaet. Når vi også vet at underernæring er et problem blant eldre på institusjon, er det faktisk eldrefiendtlig å nekte våre seniorer sine proteiner.

Frp tror på menneskeverd og respekt for de eldre. Vi skylder dem i det minste matglede og best mulig helse i livets aftenstund. Asker Frp jobber for at alle sykehjem skal ha eget kjøkken. Vi fortsetter kampen for å bringe matglede til våre eldre.

Eldre på sykehjem blir ofte sittende passive. Dette får konsekvenser for matlyst og helse. Det er viktig at de eldre tilbys tilrettelagt aktivitetstilbud. Undersøkelser viser at målrettet trening bidrar til god effekt på kondisjon, funksjonsnivå og livskvalitet samt at trening kan bremse den kognitive tilbakegangen hos demenspasienter.

Trening gjør de eldre mer våkne og mottagelig for impulser. Det bidrar til sosialt samvær, spesielt når både pleiere, pårørende og frivillige deltar.

Aktivitet for eldre er ikke bare en god idé, det er også en plikt for kommunen. Regjeringen har pålagt norske kommuner å tilby dagaktivitetstilbud for personer med demens innen 2020. Asker Frp vil være pådriver for at kommunen oppfyller forpliktelsene. Et tiltak kan være besøksgårder eller å bringe dyr nærmere de eldre på sykehjem. Det må ikke nødvendigvis handle om penger. Ved Manglerud Sykehjem har man med kreativitet og involvering av beboerne skapt økt trivsel med minimale midler.

Aktivitet for eldre er ikke bare en god idé, det er også en plikt for kommunen.

Man kan legge til rette for at de eldre kan få tatt seg turer. Med frivillige som «guider» og egenandeler fra brukerne, vil kommunens bidrag begrenses til organisering og tilrettelegging. Jeg ser bare hvor glad min svigermor som bor på sykehjem er når hun har vært på tur. Å involvere de eldre i daglige gjøremål kan også bidra. Inkludering i matlaging kan bidra til kognitivt vedlikehold og følelse av mestring. Aktivisering er stikkordet.

Helsemessig er det mye å hente gjennom musikk. Musikk kan vekke minner og dette er viktig å ta med seg. Hvorfor skal det bare være trekkspill og «gammeldags» musikk? De eldre i dag var ungdom da Elvis Presley og Chuck Berry herjet hitlistene. Hvorfor ikke øke tilbudet av mer moderne musikk som de gamle tross alt opplevde i sin ungdom? Politikere kan gi føringer og vi kan bevilge penger til å leie inn musikere og underholdere. Hvorfor ikke bruke lokale band som kan få noen inntekter samtidig som de gleder de eldre? Kultursatsing og eldreomsorg i ett.

De ansatte spiller en viktig rolle og de må vi ta vare på. Å satse på å tilby heltidsstillinger samt smartere måter å jobbe på vil føre til lavere sykefravær og mer forutsigbarhet for de ansatte. Dette fører igjen til mindre overtid og brudd på arbeidsmiljøloven. Ved å satse på kompetanseheving vil vi øke jobbtilfredsheten samtidig som det kommer de eldre til gode.

Med regjeringens kvalitetsreform «Leve hele livet» følger også penger. Asker kan søke om øremerkede midler for å finansiere gode tiltak.

Det er mange muligheter. Det gjelder bare å benytte dem.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.