Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Klimabrølet: Barn og unge krever handling – nå

Vi må ha klimaregnskap i Bærum slik at alle kan følge med på utviklingen, mener Ap-leder Kjell Maartmann-Moe.

FOTO: PRIVAT

Natur og Ungdom inviterte til et rungende klimabrøl 30. august 2019. Oppmerksomheten rettes mot klimautfordringene kloden vår sliter med. Barn og unge krever handling – nå. Som folkevalgt og ordførerkandidat skal jeg aldri glemme klimabrølet.

Mitt og Arbeiderpartiets klimaløfte til Bærum er at vi og jeg skal fortsette å jobbe for å skape bedre klima, miljø og naturmangfold for dagens og fremtidige generasjoner. Vi skal sette klare og forståelige klimamål. Vi skal legge til rette for at det blir lettere for deg å gjøre de klimakloke og miljøvennlig valgene. Vi må ha klimaregnskap i Bærum slik at alle kan følge med på utviklingen.

Lokalt forplikter Ap seg til Bærum kommunes Klimastrategi 2030. AP, V, MDG, SV og R ga den et felles løft ved å foreslå 35 tilleggspunkter. Men Høyre ville ikke vedta klimaklokskap før i 2020 og heller ikke ha klimaregnskap. De vil fortsette å skryte uten å måtte stå til regnskap. Jeg synes jeg ser noen forsøke å styre Bærum kommunes økonomi uten regnskap.

Bærum Arbeiderparti er klar til samarbeid om Klimastrategi 2030, når den skal revideres neste år.

Bærum kommune må nå klimamålene vi har satt oss

Arbeiderpartiet vil ha et bærekraftig Bærum. FNs bærekraftsmål er en grunnmur for politikken vår. Vi tenker klima og miljø i alt vi gjør og handler lokalt. Først og fremst skal vi gjennomføre Klimastrategi 2030. Kommunen skal yte tilskudd til varmepumper og solceller til private husholdninger. Nye boliger og offentlige bygg skal ha passivhus- eller plusshusstandard fra 2022. Vi vil gjøre Bærum til et kortreist samfunn: Du skal kunne gjøre det meste av dagliglivets gjøremål uten å måtte bruke bil. Vi vil levere på sykkelstrategien. Vi vil innføre takstsone 1 for kollektivtrafikken i hele Bærum og opprette flere gebyrfrie innfartsparkeringsplasser. Vi stiller økte krav til miljø- og klimavennlighet i kommunens investeringer og innkjøpsavtaler.

Jeg har alltid vært og er engasjert i natur-, miljø- og klimaspørsmål. For over 50 år siden var jeg redaktør i «Skog og Mark», Oslo katedralskoles naturvernforenings (OKNV) avis. Den kom ut fire ganger i året. Jeg fikk legge et eksemplar i posthyllen til hver av representantene på Stortinget. OKNV og Feltbiologenes forening ble slått sammen til Natur og Ungdom i 1968.

I 1971 var jeg blant annet med i aksjonene for å redde Vidvangen i Bærum mot veibygging og Mardalsfossen i Eikesdalen fra å bli lagt i rør. Vi fikk noen seire: Nordmarka ble ikke demmet ned, Spålen ble bevart, Jotunheimen ble nasjonalpark og det ble sommervannføring i Mardalsfossen etter noen år. Forståelsen for bærekraft i befolkning, hos myndigheter og næringsliv er større i dag. Vi må og skal lykkes i klimakampen.

Bærum kommune må nå klimamålene vi har satt oss. Vi må være realistiske fremtidsoptimister, holde stø kurs og samarbeide på tvers av partiene og med innbyggerne, organisasjons- og næringslivet for å greie det. Vårt bidrag i global sammenheng er beskjedent, men det å vise vei, kunnskapsbasere politikken og dele erfaringer med omverdenen er også en del av løsningen.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.