Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Klimaarbeidet fortjener høye ambisjoner

Mens Venstre undrer seg over MDG, vedtok Asker kommunestyre en kommuneplan uten et mål eller ambisjon om kutt i klimagassutslipp – skal vi tro Venstres Holter-Schøyen i innlegget «Jeg undres. Over MDG. Igjen»

I mitt opprinnelige innlegg spør jeg om klimaambisjonen i planen blir for lav i forhold til innbyggernes forventninger. Utvalgslederen for samfunnstjenester hevder hun ikke kan forstå hvilket mål det refereres til. Har kommuneplanens samfunnsdel, den viktigste overordnede planen for samfunnsutviklingen, som skal definere konkrete måltall på andre områder som boligbygging, virkelig ikke noe mål for kutt i klimagassutslipp?

Jo. Og det er dette kommuneadministrasjonen nå forholder seg til, når det til høsten skal utarbeides klimabudsjett. Utslippene skal kuttes 50 prosent innen 2030 i tråd med nasjonale mål. Med andre ord like mye som den gjennomsnittlige kommunen i Norge. Dette i kontrast til at over 90 prosent av innbyggerne mener at Askers klimainnsats bør være i front. 

Det ser enda mindre ambisiøst ut når vi tar med at utslippene i Asker allerede har falt betydelig, hele 38 prosent siden 2009. Dette grunnet blant annet industrinedleggelser på Hurum og nasjonalt forbud mot oljefyring. Asker har altså en relativt kort vei igjen for å nå målet. Oslo kommunes høye ambisjoner, med mål om 95 prosent kutt innen 2030 og tydelig politikk rettet mot omstilling av bilparken, vil kanskje være nok.

Dette var min kritikk av planen, og jeg er glad for at posisjonen i Asker nå ser ut til å forstå at ambisjonen blir for lav. Det er positivt at utvalgsleder er blitt tydelig på at dette skal justeres i temaplanen, selv om vi mener dette burde blitt gjort før og på øverste plannivå. 

Til sist vil jeg berømme Holter-Schøyen for godt engasjement, og å ta opp mange gode tiltak i sitt møte med klimaministeren, slik som hun beskriver. Bra! Miljøpartiet håper med dette at klimaarbeidet fra nå vil få den tydelighet og ambisjon det fortjener.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.