La dem streike uten ugyldig fravær

HØYRE-LEDER: Siw Wikan i Bærum Høyre mener elever som deltar i klimastreiken fredag bør ikke straffes med ugyldig fravær.FOTO: KARL BRAANAAS

HØYRE-LEDER: Siw Wikan i Bærum Høyre mener elever som deltar i klimastreiken fredag bør ikke straffes med ugyldig fravær.FOTO: KARL BRAANAAS

Av

Barn og unges klimastreik 22. mars er blitt et verdensomspennende fenomen som har spredt seg i rekordfart, og som voksen politiker synes jeg vi bør ta dette på alvor.

DEL

MeningerNår barn og unge viser et så sterkt og omfattende engasjement for fremtiden, er ikke tiden inne for å ri prinsipper og regelverk. Det er alltid en eller annen form for unntaksbestemmelse eller bruk av skjønn i de fleste lover og forskrifter.

Da mener jeg det burde være mulig å finne en god løsning for denne markeringen. Miljøtrusselen er på agendaen daglig hos politiske partier, i selskaper, hos mediene og i ulike organisasjoner.

Når de unge så sterkt ønsker å markere sin bekymring for denne trusselen bør vi som voksne stille opp. Og stille opp i denne sammenhengen er ikke å legge hindringer i veien, men å legge til rette for.

Les også: Hvem husker den ene timen gyldig fravær?

Med det mener jeg at skolene fint kunne benyttet en slik unik mulighet til å snu elevenes engasjement til noe positivt og ikke bare til en ugyldig fraværsmarkering, f.eks. en norsk eller samfunnsoppgave med fokus på og refleksjoner rundt markeringen. Hvorfor er den blitt så viktig, hva er det som gjør at den har gått som en farsott over hele verden osv.

Her er et hav av muligheter for faglig å trekke noen få timers markering inn i skolearbeidet og således unngå ugyldig fravær. Hvor mange ganger de siste 20 årene har det vært krav om slike verdensomspennende markeringer?

Mange av oss vokste opp med å bekymre oss for den kalde krigen og atomspøkelset. «Miljøtrusselen» er nåtidens «atomtrussel», om ikke enda mer skremmende. La barn og unge få lov til å engasjere seg i denne fellesmarkeringen den 22. uten ugyldig fravær!

Les også:

Skolestreik for klimaet

  • Fredag 22. mars er det planlagt nasjonal skolestreik for klimaet utenfor Stortinget.
  • Skolestreiken for klimaet ble sparket i gang av den 16 årsgamle klimaaktivisten Greta Thunberg. Hun har siden 2018 streiket utenfor Riksdagen i Sverige hver fredag, med krav om at den svenske regjeringen må senke karbonutslippet i tråd med Parisavtalen.
  • Thunberg har inspirert flere tusen i flere hundre byer til å gjøre det samme og blitt nominert til Nobels fredspris for arbeidet sitt.
  • Natur og Ungdom (NU), Grønn Ungdom og flere enkeltpersoner har tidligere arrangert skolestreiker i hele landet, og de forventer at over 10.000 skoleelever i hele landet vil bli med på streiken 22.
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags