En klimakommentar

Av

I debatten om menneskeskapte klimaendringer, er det ofte enkelte momenter som ikke kommer så godt frem.

DEL

LeserbrevMenneskeheten puster luft inn og ut, og utpusten inneholder mer CO2 enn den som pustes inn. Det sterkt økende antall mennesker på vår klode er vel derfor også en viktig kilde til økt CO2 innhold i atmosfæren. I tillegg må menneskeheten ha mat for å overleve, noe som har mange bivirkninger for klimaet. Dette er vel de fleste klar over, men det er lite fokusert i vår hjemlige klimadebatt.

Når det gjelder utslipp fra fossile kilder, utgjør - etter det jeg har fått med meg - Norges andel ca 1 promille (0,1%). Det er et sterkt fokus på at vi skal redusere dette til under 0,5 promille. Dette har vel kun symbolsk betydning i klimautviklingen. Kanskje Norge kan bidra vesentlig mer ved å utnytte kompetanse (ikke minst fra oljevirksomheten) og kapital til å utvikle løsninger som kan bidra vesentlig mer enn de 0,5 promille som veldig mange er opptatt av.

Bruk av fossil energi er etterspørselstyrt. Å kutte oljeproduksjonen i Norge bidrar trolig ikke til å redusere noe forbruk, kun til å flytte produksjonen til andre land. Dette må vel derfor kalles symbolpolitikk. Men vi kunne kanskje bruke betydelig mer av våre oljeinntekter til F&U på CO2 fjerning og alternative energikilder. Gode løsninger for alternativ energi vil redusere etterspørselen etter fossil energi.

Les mer på budstikka.no/debatt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags