Dette er ikke oss!

FALT IKKE I GOD JORD: Bernt Bucher Johannessen, kommunestyrerepresentant Venstre (øverst til venstre), Svein Hillestad, kommunestyrerepresentant Ap (midten) og Terje Lindberg, kommunestyrerepresent Høyre, vil ikke bli assosielt med innlegget Frp-topp Ole Jacob Johansen la ut på sin Facebook-side onsdag kveld.

FALT IKKE I GOD JORD: Bernt Bucher Johannessen, kommunestyrerepresentant Venstre (øverst til venstre), Svein Hillestad, kommunestyrerepresentant Ap (midten) og Terje Lindberg, kommunestyrerepresent Høyre, vil ikke bli assosielt med innlegget Frp-topp Ole Jacob Johansen la ut på sin Facebook-side onsdag kveld. Foto:

Av

Vi så det først i Budstikka. Så i Dagbladet. Så i Dagsavisen.

DEL

MeningerEn av oss fra kollegiet i kommunestyret hadde laget en billedkollasj der budskapet var visuelt og enkelt: Miljøbyråden i Oslo var som nazistene og Gretha Thunberg som hitlerjugend. Barn og unge som demonstrerer for klima er viljeløse ofre for kynisk manipulasjon. Akkurat som nazistene. I avstand fra Asker ble avsenderen i rikspressen «en kommunestyrerepresentant i Asker». En av oss.

Vi skriver dette til innbyggerne: Dette er ikke oss!

Vi er opprørte over at et oppriktig og dyptfølt engasjement for egen fremtid nazistemples.

Dette er også opprørende, fordi dette var en veloverveid handling der det var brukt tid på å finne frem bilder og fått dem inn i formatet til Facebook. Dette var en veloverveid handling som fulgte opp budskapet fra stortingsrepresentant Jon Helgheim: «I disse dager utsettes barn og unge i hele landet for enorm skremselspropaganda og klimahysteri». Dette er ikke oss!

Flere innlegg:

Vi skriver dette fordi vi tror på kraften i unge stemmer og at vi som politikere skal lytte oppriktig til hva de har å si. Dette er denne generasjonens politiske oppvåkning og det er dette som gir dem tro på at det nytter å ytre seg. Det startet med en stille protest fra en sjenert jente med enkle ord malt på papp: «Strejk för klimatet». Denne enkle plakaten har vekket ungdom over hele verden og i 70 byer gikk norske ungdommer til rådhusene og sa: «Gjør noe». I Asker kom de fra Vardåsen skole og ba ordføreren gjøre noe med plasten. Kjernen i demonstrasjonene er at de har tro på demokratiet og at vi folkevalgte er villig til å lytte.

Derfor er det opprørende at en av oss i kollegiet i kommunestyret ber oss assosiere ungene fra Vardåsen skole med Hitlerjugend. Vi må sette en grense for hva vi kan akseptere. Den går her. Vi innrømmer at vi for ofte lar, for oss, bisarre og stemplende innlegg fra enkelte representanter passere i kommunestyresalen. Vi innrømmer at vi for ofte tenker «dem om det». Nå må vi våkne og si fra.

Demokratier dør i stillhet, heter det. Vi må se denne nazistemplingen i en større sammenheng.

Høyrepopulister vinner frem i flere land gjennom demokratiske prosesser. De kommer til makt gjennom en polariserende retorikk, fremmedfrykt og mistillit til demokratiske institusjoner. USA, Frankrike og Italia blir nå kategorisert som «mangelfulle demokratier» nettopp fordi innbyggerne har mistet troen på politikerne og vitsen med å delta i valg.

Vi skriver dette fordi vi tror på den politiske meningsutvekslingen som kjernen i folkestyret. Vi må opprettholde mandatet vårt hos velgerne gjennom å være seriøse og lyttende og føle hver dag som folkevalgte at vi har et ytringsansvar. Derfor skriver vi at dette er ikke oss. Vi ser ikke naziyngel. Vi føler ektheten i demonstrasjonene og alvoret i budskapet og vi skal lytte med respekt.

Vi ber om anstendighet og kollegiet forventer at det kommer en unnskyldning når kommunestyret settes 9. april.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags