Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjøpesenter i Asker sentrum?

Asker Venstre vil at sentrum skal utvikles som en småby, ikke som et kjøpesenter. Her er en av plansjene som illustrerer kjøpesenterselskapet Citycons planer.

 Illustrasjon: SPOL Architechts / Tegmark

Hvor stor skal Trekanten bli? Hvordan skal vi beholde sentrumslivet på gateplan i Asker?

 Det blir et sentralt spørsmål i neste kommunestyreperiode. Asker sentrum betyr mye for mange askerbøringer. En intim og hyggelig bykjerne med åpne friarealer. Butikker og kafeer som inviterer til folkeliv.

Vi er i ferd med å bli mange i Asker, og det er naturlig å ha Asker sentrum som et slags midtpunkt i den nye store kommunen. Dette er vår lokale småby der biblioteket, kulturhuset, butikker, kafeer og lokale småbedrifter innen helse og andre tjenester setter sitt preg på gatebildet. Vil det fortsette slik?

Høsten 2018 behandlet Bygningsrådet planprogram for nye Trekanten. Den store kjøpesenteraktøren Citycon har kjøpt opp Trekanten og ønsker i utgangspunktet å rive dagens senter og bygge et nytt og større kjøpesenter. Planforslaget vakte stor debatt. Det er bra, for store endringer på Trekanten vil ha stor betydning for hele sentrum.

Vi ser det veldig tydelig i Sandvika. Bærum kommunestyre har latt Olav Thon bygge opp Sandvika Storsenter. Det har sugd livskraften ut av den gamle historiske småbyen på andre siden av elva. Nå river man deler av det gamle sentrum for å bygge 16 etasjers høyhus.

Store endringer på Trekanten vil ha stor betydning for hele sentrum

Asker sentrums store styrke er nettopp det åpne og inviterende gatebildet. Her er det liv og aktivitet. I dag er det slik at folk oppsøker Asker sentrum fordi det er hyggelig å vandre rundt. Det er ikke blitt slik av seg selv. Det er en konsekvens av en bevisst politikk med tverrpolitisk enighet der Asker sentrum utvikles som en småby, ikke som et kjøpesenter. Det må vi holde fast ved videre.

På en solskinnsdag er det godt å benytte seg av noen av kafeene med uteservering. Det er hyggelig å være med på tenning av julegrana ute på torget, å kunne samle en svær folkemengde for å hylle hockeygutta og å vandre rundt på Bondens marked i gågatene og på torgene. Inviterende og åpne byarealer er viktig for en levende by. Det er viktige møteplasser og det skaper sosial tilhørighet til stedet.

I kommende kommunestyreperiode vil antagelig planene for Trekanten komme opp til ny behandling. Blant spørsmålene blir både om og hvor stort et stort Trekanten skal bli. Må vi beslutte at Trekanten skal bygges ut nå, eller skal vi først utvikle Asker sentrum med Elvely-kvartalet? Hva vil handlemønsteret med sterk konkurranse fra netthandel bety for Nye Asker? Hvis vi mener at Trekanten skal utvides – hvor stort skal det bli uten at det skader målet om et levende sentrum på gateplan?

Det sittende bygningsrådet tok tak i disse problemstillingene og ga signaler til Citycons arbeid med et mer detaljert forslag. Nå blir det opp til et nytt bygningsråd å fatte eventuelt endelig vedtak. Hvordan vil representantene i partiene fra nye Asker se på behovet for en balansert utvikling av sentrum? Vil et nytt kommunestyre våge å eventuelt si nei til et for stort og dårlig utformet Trekanten?

Vi i Venstre vil beholde Asker sentrum som et åpent bysenter med et levende gateliv. Vi tror det betyr mye for både innbyggere og for næringslivet i sentrum. Asker sentrum har alle forutsetninger for å fortsette utviklingen som et åpent og inviterende sentrum. Det må vi som kommune forvalte på best mulig måte.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.