Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjøkkenregel til besvær

Ole Jacob Johansen (Frp) er kritisk til «kjøkkenregelen» i Asker kommune, og tok opp kontrollutvalgets behandling av saken i sist formannskapsmøte.

Foto: EVA GROVEN

Da bestemmelser til kommuneplanens arealdel ble vedtatt i Asker kommunestyre 14. november 2017 stemte Frp imot, fordi disse hjemler den famøse og etter hvert mye omtalte «kjøkkenregelen». Det er bra at flere partier nå synes å åpne for at regelen revurderes.

Frp har hele tiden vært motstandere av denne særregelen for tidligere Asker kommune, pushet gjennom av de øvrige partiene med daværende leder for bygningsrådet, Nina Ekren Holmen, i spissen.

Hun sitter nå i kontrollutvalget som nylig fikk en orientering om en sak om forskjellsbehandling til fordel for kommunens egne ansatte, der det har vært hevdet at kjøkkengodkjenningen ikke skulle vært gitt ut fra kommunens egen definisjon av selvstendig boenhet. Dermed fikk både hun og resten av utvalget se hvor utfordrende det kan være å praktisere en slik regel i en kommune som bør være opptatt av en effektiv saksbehandling basert på likebehandling og velvilje. Skal man først ha en slik regel, bør naturligvis alle innbyggere tilgodeses med en kjapp og effektiv saksbehandling med positiv utgang, ikke bare kommunens egne ansatte.

Jeg har registrert at ny byggesaksleder Malvin Bjorøy avviser at det er snakk om forskjellsbehandling, og at han mener det ikke er spørsmål om rom, som kjøkken, eller ei. Bjorøy mener det handler om «bokvalitet». Da bør alle innbyggere få samme velvillige behandling, da alle nok er opptatt av «bokvalitet». 

Noe eget kjøkkenpoliti ønsker vi ikke i Asker

Men helst bør hele denne forholdsvis tullete regelen skrotes ved første anledning. Den gjør det for komplisert å etablere hybler og små leiligheter, og vi bør ikke ha en egen og helt spesiell praksis bare for Asker i forhold til den nasjonale byggesaksforskriften. Kjøkkenregelen gir kommunen altfor stor makt over innbyggerne, og vi ser altså eksempler på at likebehandlingsprinsippet kan være krevende å forholde seg til. Noe eget kjøkkenpoliti ønsker vi ikke i Asker, og det er interessant å merke seg at ordfører i dag er skeptisk til en regel hun tidligere var for og som bare Frp stemte mot.

Om noen av kontrollutvalgets medlemmer er opptatt av å forsvare regelen og derfor ikke ser at det kan være utfordringer med hvordan den blir praktisert vet jeg ikke, men seansen i KU var en slapp affære. Den kan oppsummeres med at plan- og bygg orienterte om at det ikke har vært snakk om noen forskjellsbehandling, og deretter konkluderte leder for utvalget: «Så fint – da tar vi det til orientering».

Case closed? Jeg tror ikke det. Her virket det som om Kontrollutvalget var mest opptatt av å få parkert saken, men vi må kunne forvente at man går grundigere inn i saken. Om ikke KU kan eller vil gjøre det, bør vi få en ekstern gransking, der man ikke bare ser på denne konkrete saken men ser på saksbehandlingen for å avdekke eventuelle gjennomgående forskjeller både når det gjelder håndteringsmåte og resultat. Det skal være enkelt å være innbygger i Asker kommune.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.