Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjøkkenet tilbake på sykehjemmet

Asker Frps Ole Jacob Johansen ønsker kjøkkenet tilbake på sykehjemmene.Foto: Firmafotografen

Tilgang næringsrik mat ikke er ikke bare et behov - det er en menneskerett som daglig brytes ved norske sykehjem. Asker Frp vil kjempe for å få kjøkkenet tilbake.

For eldre og generelt alderssvekkede personer kan underernæring være en katalysator for sykdom. Det blir fort en ond sirkel – med sykdom som fører til enda dårligere matlyst og lavt matinntak.

Vi vet at god mat skaper velvære og trygghet, derfor må vi bidra til at flere eldre får gode matopplevelser.

Jeg er derfor svært glad for at dette er et hovedtema i regjeringens kvalitetsreform for eldre – leve hele livet.
Regjeringen følger opp med å etablere et statlig investeringstilskudd til renovering, bygging eller gjenetablering av lokale kjøkkenløsninger med eget produksjonskjøkken ved eksisterende sykehjem og omsorgsboliger for personer med heldøgns tjenestetilbud.

Målet er å gi de eldre bedre måltidsopplevelser, ved å gjøre matlagingen til en større del av hverdagen. Det settes av 12,5 mill. kroner i tilsagnsramme for tilskuddet og en bevilgning på 625.000 kroner til første års utbetaling nå i 2019 i revidert nasjonalbudsjett, som jeg selv var med på å vedta i Stortinget i juni. Et slikt tilskudd vil bidra til å sikre at matlukten igjen fyller gangene på flere sykehjem. Det er viktig at beboere på våre sykehjem får oppleve, lukte og smake hjemmelaget mat. Hver eneste dag.

Det er stor interesse ute i kommunene, og jeg er glad for at tilskuddet opprettes allerede nå i 2019.
Mat er medisin, god hjemmelaget mat som tilberedes lokalt gir bedring av ernæringsstatus, økt selvstendighet i dagliglivet og bedre helserelatert livskvalitet.

Det gode måltid er helt sentralt for de aller fleste av oss. Det er ingen grunn til at dette skal endre seg om du må flytte på sykehjem. Våre eldre i Asker fortjener en trygg og verdig alderdom med mat som smaker og mat som skaper trivsel. Og – om jeg må få legge til - gjerne med et glass vin til maten.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.