Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjøkken tilbake på institusjon

ARTIKKELFORFATTER: Judith Horntvedt, Asker Frp.

Asker Frp har tidligere skrevet i Budstikka om viktigheten av god mat og ernæring for eldre mennesker.

Undersøkelser viser at mange eldre lider av underernæring, og det var en av mange årsaker til at regjeringen i 2018 iverksatte reformen «Leve hele livet». Hensikten med reformen er å bedre livskvaliteten til de eldre gjennom blant annet aktiviteter, fellesskap og ernæringstilbud.

LES OGSÅ: Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre

Mellom 20 og 60 prosent av pasienter på sykehjem kan være underernærte. God, næringsrik og tilpasset mat er viktig for at våre eldre skal holde seg oppegående. Uten dette er risikoen stor for at de blir syke og må ha flere helsetjenester som medfører økte kostnader for kommunene og ikke minst unødvendig ubehag for den eldre.

I april arrangerte Asker Frp folkemøte om reformen «Leve hele livet». Vi fikk besøk av vår eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen som blant annet snakket om at maten skal være god, og at våre eldre skal ha mulighet til å velge maten de selv ønsker.

LES OGSÅ: Sykehjemsmaten i Bærum

LES OGSÅ: Mat og ernæring på sykehjem

Eldre fortjener å ha gode matopplevelser også på institusjon. Dette er noe Frp tar på alvor, og Asker Frp jobber aktivt med å få tilbake kjøkken på sykehjemmene. Siden jeg ble valgt inn i styret, har dette vært en sak jeg har jobbet aktivt for.

Asker Frp ved Ole Jacob Johansen fremmet tidligere i år forslag i kommunestyret, og rådmannen har uttalt seg om saken som følger: «[…] regjeringens kvalitetsreform «Leve hele livet» [vil] være sentral, og mat og måltider er utpekt som et av hovedområdene i reformen. Rådmannen mener at Asker kommune tilbyr ernæringsriktig, variert og god mat tilpasset brukernes behov og helsetilstand. Nye Asker vil ha to lokale hovedkjøkken som tilbyr lokal mat til de ulike omsorgsboliger og sykehjem i hele kommunen. Rådmannen vil orientere nærmere om dette i forbindelse med videre tjenesteutvikling i nye Asker kommune».

Jeg spør meg: Har rådmannen gjennomført undersøkelser som viser at maten som blir servert, dekker ernæringsbehov og er av god kvalitet? Hvordan er individuell tilpasning ivaretatt?

Uansett hva rådmannen mente den gangen, bør han nå se på saken med nye øyne: På Frps landsmøte 3.–5. mai uttrykte partileder Siv Jensen hvor viktig ernæring er hos våre eldre og hvor viktig det er at vi får tilbake kjøkken på sykehjem. 2. mai ble det kjent at Frp har fått gjennomslag i revidert nasjonalbudsjett for at kjøkkenet skal tilbake på sykehjemmene. Avtroppende eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen forteller at det kommer en tilskuddsordning som skal å få kjøkkenet tilbake på flere sykehjem.

Hun sier videre: – Frp i regjering sikrer nå at denne tilskuddsordningen kommer på plass, og revidert nasjonalbudsjett markerer startskuddet. God mat gir også god eldreomsorg. Vi i Frp mener at maten spiller en viktig rolle i å sikre en trygg og verdig alderdom.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Vi håper nå at kommunestyret og rådmannen griper tak i mulighetene som ligger i tilskuddsordningen. Dette skal Asker Frp jobbe for.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.