Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjære Torbjørn Espelien

FOR FÅ: Problemet er ikke mangel på aktiviteter, men at vi ikke er nok ansatte til å gjøre de mange gode aktivitetene, påpeker artikkelforfatteren. ILLUSTRASJONSFOTO: TRINE JØDAL

Tusen takk for innspillet ditt, Torbjørn Espelien.

Du kommer med mange gode poenger, men det er ikke mangelen på aktiviteter jeg setter fingeren på med innlegget mitt. Det er mange gode aktiviteter som foregår på de forskjellige sykehjemmene, inkludert der jeg jobber og vi forsøker å være med på de fleste.

Men det er ikke der problemet ligger. Problemet er at vi ikke er nok ansatte til å gjøre de forskjellige aktivitetene. Gang på gang er det de samme pasientene («de friskeste») man drar på tur med, dermed sitter de resterende igjen, med enda mindre oppmerksomhet. De gjenværende ansatte får enda mer å gjøre.

Demens er en meget sammensatt sykdom med ulikt utfall fra pasient til pasient. Det vil si at mange aktiviteter ikke vil passer for denne type pasienter, det er et fåtall som kan være med på aktiviteter som tur til for eksempel Sæteren gård og andre aktiviteter som du nevner.

Dette er fordi pasienter som er innlagt på skjermet demens avdeling trenger mye støtte, både til å føle seg trygge og for å passe på at de rett og slett ikke går seg bort. En pasient med demens vil for eksempel ha lite glede av en fisketur fremfor en gåtur og samtale i nærmiljøet i «vante og trygge» omgivelser.

LES OGSÅ: Tilbudet for demente vil bli bedre

Å jobbe med utagerende demente beboere krever langt mer av en ansatt enn å sitte på en stue med en frisk oppegående person med lårhalsbrudd.

Det denne typen pasienter trenger aller mest er en hånd å holde i – at man rett og slett er til stede. Det er en skam at eldre i Norge i dag ikke blir behandlet bedre etter å ha jobbet hele livet og bygget landet vårt til det fantastiske stedet det er – vel å merke hvis du ikke blir syk og gammel.

Bilder på Facebook er vel og bra, men som du sikkert vet viser ofte sosiale medier kun et glansbilde av hva som foregår. Som du selv sier, det er et lite innblikk i aktivitetene, og det er kun det det er.

Du lurer på hvilket sykehjem jeg jobber på, men det er for så vidt uinteressant i denne debatten. Så vidt jeg har skjønt er det samme bemanningsnorm på alle sykehjem.

Jeg vil og presisere at på sykehjemmet jeg jobber er styreleder fremoverlent og meget positiv til alle aktiviteter vi vil sette i gang, så det er ikke det det skorter på.

Jeg opplever og at mine kollegaer har absolutt gode holdninger og intensjoner om å aktivisere og gjøre dagen meningsfull, men på grunn av en krevende pasientgruppe har vi rett og slett ikke tid eller mulighet til å gjennomføre det.

Jeg vil og legge til at konsekvensene av dette kan føre til (utenom deprimerte pasienter) høyt sykefravær, utslitte ansatte og at det er vanskelig og tiltrekke seg kvalifiserte personell.

Det eneste jeg ber om med utspillet mitt er at vi skal få en mer verdig behandling av demente og da må vi ha høyere bemanning på disse avdelingene.

Til slutt, Torbjørn, vil jeg rose kommunen for alle aktivitetene dere setter i gang, mange av pasientene setter stor pris på alt dere gjør.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.