Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjære tenåring

ANGST: – Kanskje tilhører du de rundt 20 prosent av barn og unge som har psykiske helseplager – angst, depressive symptomer eller utfordringer i møte med omgivelsene? Så mange barn og unge er det som sliter. Og tallene er økende, både for jenter og gutter, skriver innsenderen.

Å være ung. Kanskje du trenger å få være litt mer lei deg, sint og frustrert?

Ferske tall viser at fler og fler av dere unge sliter med psykiske helseplager. Det er forferdelig. Det som også er ille, er at forskerne ikke vet hvorfor.

Kanskje vet ikke dere heller helt hvorfor det er blitt sånn.

Les også: Psykiater: – Mange unge er ikke forberedt på motgang

Den siste ungdataundersøkelsen viser at du er aktiv, flink og grei. Du driver ikke med hærverk, du drikker ikke og du bruker mye tid på skolearbeid.

Du tenker mye på fremtiden og er opptatt av utdanning. Du tilbringer mye tid hjemme og har et godt forhold til foreldrene dine.

Ungdom har aldri vært flottere og flinkere enn i dag. Det er jo fint?

Kanskje er det det. Men kanskje er det også bare litt fint. Kanskje er det også bekymringsfullt?

Ikke flinkheten i seg selv, men den prisen du betaler for å være så hardtarbeidende og målbevisst hele tiden.

Vi vet ikke nok om sammenhengene ennå. Vi vet ikke om du er så flink og snill at du blir syk av det. Vi vet ikke, fordi det er ikke forsket nok på det.

Men vi vet at mange ungdommer opplever skolen som et stressende sted å være selv om de fleste trives der.

Lærerne er stort sett greie, det er ikke det, men forventningspresset blir kanskje ikke mindre av den grunn. Du måles på karakterer.

Kanskje kjenner du prestasjonspresset fra alle kanter.

For du skal være bare være flink på skolen, du skal ha riktige fritidsaktiviteter og være sunn og slank i tillegg.

Helst skal du være populær med drøssevis av «likes» på sosial medier. Med hele verden som sammenligningsgrunnlag, er det lett å komme til kort.

Det er vanskelig å kjenne seg god nok når det alltid er noen som er litt flinkere, litt tynnere eller litt mer populære.

Vi gjør det, vi mennesker – sammenligner oss. Vi sammenligner oss ikke med tilfeldig forbipasserende.

Nei, vi sammenligner oss med de peneste, tynneste og flinkeste. Noe som lett får oss til å føle oss for dårlige, for tykke eller for dumme. Enda vi er helt ok.

Kanskje tilhører du de rundt 20 prosent av barn og unge som har psykiske helseplager – angst, depressive symptomer eller utfordringer i møte med omgivelsene?

Så mange barn og unge er det som sliter. Og tallene er økende, både for jenter og gutter.

Kanskje du har vondt i kroppen. Kanskje kjenner du smerter i musklene dine, i magen eller i hodet. Smerter du prøver å døyve med medisiner du kjøper uten resept.

Jeg lurer på om du er blitt så flink at det går ut over helsen din og livskvaliteten din. Jeg håper noen forsker på det sånn at vi kan bli klokere voksne og til bedre hjelp for dere ungdommer.

Kanskje trenger du voksne som ikke er fullt så greie og forståelsesfulle, men voksne som kan være både strenge og sure slik at du kan smelle døren igjen i fleisen på dem?

Noen skal man gjøre opprør mot.

Kanskje trenger du å være lei deg, sint og frustrert uten at omgivelsene blir bekymret og kommer løpende med forståelse, avledning eller terapi?

Noen må signalisere at sånne følelser er normale og en del av livet.

Kanskje trenger du ikke å få høre fra du er liten at du kan bli hva du vil og at alle muligheter er åpne? Kanskje trenger du at noen forteller det at det er helt naturlig å møte på motstand og hindringer og at slett ikke alle muligheter er åpne for akkurat deg.

Du trenger å forstå at det er mye å velge mellom her i livet, men du kan ikke nødvendigvis bli hva du vil.

Jeg ønsker for deg at du skal rette ungdomsopprører ditt utover – at du skal protestere mot samfunnet, mot lærerne og mot foreldrene dine.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Ellers er jeg redd ungdomsopprøret ditt går innover, og at du bli sittende igjen og skylde på deg selv for det du ikke får til til du blir utslitt av det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.