Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Kjære folkevalgt: Det er nå jobben begynner

Inntektene har mange ulike veier ut av kommunekassen, men pengene som kommer inn er et resultat av verdiskaping i bedriftene, skriver regiondirektør Nina Solli i NHO Viken Oslo.

FOTO: PRIVAT

Mandag fikk vi i overkant av 100 nye folkevalgte i Bærum og nye Asker kommuner. Disse skal forme våre to kommuner i fire år fremover. Deres viktigste oppgave er å prioritere hvordan kommunens inntekter skal skapes og fordeles.

Inntektene har mange ulike veier ut av kommunekassen, men pengene som kommer inn er et resultat av verdiskaping i bedriftene. Alle disse bedriftene har igjen én ting til felles: De holder til i en kommune. Alle verdier skapes lokalt, enten kommunen er liten eller stor. Derfor må politikerne være opptatt av å ha gode rammevilkår for næringslivet slik at de får et større skattegrunnlag til å finansiere gode tjenester for innbyggerne.

Kommuner som klarer å legge til rette for private bedrifter får åpenbare gevinster tilbake. NHOs Kommune-NM 2019 viser dette med all tydelighet: I kommuner med høy andel private sysselsatte er det høyere befolkningsvekst, en yngre arbeidsstyrke og mer kjøpekraft, samtidig som både sykefraværet og uføreandelen er lavere. Dette gjelder i høyeste grad for Bærum, som kom på tredjeplass i denne rangeringen. Selv om Asker kom på en god 11. plass, har kommunen noen flere utfordringer å jobbe med, blant annet en aldrende befolkning.

Det finnes ikke én nøkkeloppskrift på hvordan kommunene best mulig skal legge til rette for bedriftene. I valgkampen har vi i NHO Viken Oslo arrangert politiske verksteder over hele Viken. Politikerne har møtt opp i hopetall. De har lyttet til hva bedriftene er opptatt av i sin hverdag og vist stort engasjement. Det finnes mange eksempler på kommuner som er flinke til å legge til rette for næringslivet. Samtidig forteller mange bedriftsledere om små og store hindringer som de møter i hverdagen. Mange av disse hindringene er ganske enkle å fjerne hvis forståelsen for bedriftenes hverdag og bidrag blir enda bedre.

I årets valgkamp har NHO utfordret ordførerkandidatene til å signere et løfte om å legge til rette for næringslivet i sin kommune, hvis de blir valgt. Ordførerløftet har begeistret og engasjert på tvers av partier og godt over hundre kandidater i vår region har lovet følgende:

  • Sørge for god tilgang på næringsareal med egne infrastruktur- og transportløsninger.
  • Samarbeide med bedrifter for å tilby gode tjenester til innbyggerne.
  • Sørge for konkurransedyktig nivå på kommunale avgifter for bedrifter.
  • Bruke kommunens innkjøpsmakt for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
  • Sette et ambisiøst måltall for grønne innovative anskaffelser.
  • Sørge for at kravet om lærlinger følges opp i kommunenes anskaffelser.

Følges disse løftene opp, vil vi ha et godt grunnlag for fortsatt verdiskaping. Vi vil oppfordre alle dere som har fått folkets tillit i fire år til å bli enda bedre kjent med bedriftene i ditt lokalsamfunn: Hør hva de sliter med og ikke minst, hva de kan bidra med. Jeg håper at diskusjonene i de to kommunestyrene de neste fire årene vil handle om hvordan bedriftene kan bidra. For det er bedriftene som gir liv til bygd og by. Lykke til!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.