Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

KDP3 og boligtall

GRUPPELEDER: Ida Ohme Pedersen i Bærum Frp mener antall boliger som det legges opp til Fornebu er altfor høyt.FOTO: KARL BRAANAAS

Etter at rådmannen har arbeidet i flere år, og etter store forsinkelser, skal kommunestyret i Bærum den 27. mars 2019 behandle rådmannens forslag til ny kommunedelplan for Fornebu.

Her legges det, noe forenklet sagt, opp til at det skal bygges 11 000 boliger på Fornebu. En økning fra dagens mål om 6 300 boliger.

De to store partiene i Bærum; Høyre og Arbeiderpartiet, har bestemt seg for å støtte forslaget. Og de kommer antagelig på inn- og utpust til å fortelle oss at dersom vi ikke gjør som rådmannen sier, så får vi ikke T-bane og sosial infrastruktur, siden utbyggerne skal være med å finansiere dette. Men er det egentlig riktig?

Man skulle tro at Bærum kommune har forhandlet med utbyggerne om hvor mye som skal bygges ut på Fornebu. For eksempel kan det tenkes at rådmannen inviterte utbyggerne til møte og sto hardt på at dersom de betaler for T-bane og sosial infrastruktur, så skal de få bygge maks 8 000 boliger. Så kan det tenkes at utbyggerne svarte med at dersom de ikke får bygge 14 000 boliger så blir det ikke ett øre til T-bane på Fornebu. Etter lange tak så ble de enige om 11 000 boliger.

Men det var jo ikke slik det skjedde. I planene skriver rådmannen at han mener 11 000 er et riktig boligtall for å få ønsket utbygging på Fornebu. Tilfeldigvis mener utbyggerne tilsynelatende at 11 000 er et absolutt minimum for å bygge T-bane. For et sammentreff.

Les mer på budstikka.no/debatt

På direkte spørsmål fra en i Fremskrittspartiets gruppe til rådmannen, på et internt møte, ble det bekreftet at det ikke har vært forhandlet med utbyggerne om å gi bidrag til T-bane og sosial infrastruktur ved bygging av et lavere boligtall (lavere antall kvadratmeter). Dette til tross for at politikerne i 2016 ba rådmannen om å vurdere et lavere boligtall.

Løsningen er altså ikke forhandlet. For oss i kommunestyret som ønsker et lavere boligtall på Fornebu ville løsningen vært å sende saken tilbake, og bedt om å gå i forhandlinger med utbyggerne. Men dette har administrasjonen tenkt på:

Situasjonen er nå at dersom kommunestyret den 27. mars ikke vedtar det boligtall som rådmannen har foreslått, eller utsetter saken, så kan ikke Akershus fylkeskommune eller Stortinget behandle sine saker om Fornebubanen, og T-banen vil få en massiv forsinkelse. Altså; vi folkevalgte har blitt servert et ultimatum.

De som sier at 11 000 boliger er nødvendig for å få Fornebubanen taler mot bedre vitende. Og de lar seg presse til å vedta et ultimatum. Det er ikke bra for demokratiet.

Les flere innlegg av Ida Ohme Pedersen

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.